Европска лига во одбојка

Од Википедија — слободната енциклопедија

Европската лига во одбојка е годишен континентален одбојкарски турнир, за првпат воведен во 2004. Натпреварувањето е Европски еквивалент на Светската лига во одбојка. Турнирот се игра во преелиминарна групна фаза, а најдобрите четири екипи се пласираат на фајнл фор турнир. Женскиот турнир бил воведен во 2009 година.

Резултати[уреди | уреди извор]

Мажи[уреди | уреди извор]

Европска лига во одбојка за мажи
Година Домаќин Победник Финалист Трето место Четврто место
2004
Детали
Чешка
Опава

Чешка

Русија

Холандија

Германија
2005
Детали
Русија
Казањ

Русија

Финска

Шпанија

Турција
2006
Детали
Турција
Измир

Холандија

Хрватска

Грција

Турција
2007
Детали
Португалија
Портимао

Шпанија

Португалија

Словачка

Словенија
2008
Детали
Турција
Бурса

Словачка

Холандија

Турција

Германија
2009
Детали
Португалија
Портимао

Германија

Шпанија

Португалија

Словачка
2010
Детали
Шпанија
Гвадалахара

Португалија

Шпанија

Турција

Романија
2011
Детали
Словачка
Кошице

Словачка

Шпанија

Словенија

Романија
2012
Детали
Турција
Анкара

Холандија

Турција

Шпанија

Словачка
2013
Детали
Турција
Мармарис

Белгија

Хрватска

Чешка

Турција
2014
Детали
Црна Гора
Будва

Црна Гора

Грција
 Македонија и  Словенија
(Изедначени за третото место)
2015
Детали
Полска
Валбжич

Словенија

Македонија

Полска

Естонија

Жени[уреди | уреди извор]

Европска лига во одбојка за жени
Година Домаќин Победник Финалист Трето место Четврто место
2009
Детали
Турција
Кајсери

Србија

Турција

Бугарија

Франција
2010
Детали
Турција
Анкара

Србија

Бугарија

Турција

Израел
2011
Детали
Турција
Истанбул

Србија

Турција

Бугарија

Чешка
2012
Детали
Чешка
Карлови Вари

Чешка

Бугарија

Србија

Холандија
2013
Детали
Бугарија
Варна

Германија

Белгија

Бугарија

Романија
2014
Детали
Германија
Риселсхајм

Турција

Германија

Полска

Азербејџан
2015
Детали
Германија
Риселсхајм

Табела на медали[уреди | уреди извор]

Екипите кои биле домаќини се обележани со ѕвездичка (*).

Мажи[уреди | уреди извор]

Ранг Тим Победник Финалист Трето место Четврто место Вкупно
1  Холандија 2 (2006, 2012) 1 (2008) 1 (2004) 4
2  Словачка 2 (2008, 2011*) 1 (2007) 2 (2009, 2012) 5
3  Шпанија 1 (2007) 3 (2009, 2010*, 2011) 2 (2005, 2012) 6
4  Португалија 1 (2010) 1 (2007*) 1 (2009*) 3
5  Русија 1 (2005*) 1 (2004) 2
6  Словенија 1 (2015) 2 (2011, 2014) 1 (2007) 4
7  Чешка 1 (2004*) 1 (2013) 2
8  Германија 1 (2009) 2 (2004, 2008) 3
9  Белгија 1 (2013) 1
 Црна Гора 1 (2014) 1
10  Хрватска 2 (2006, 2013) 2
11  Турција 1 (2012*) 2 (2008*, 2010) 3 (2005, 2006*, 2013*) 6
12  Грција 1 (2014) 1 (2006) 2
13  Македонија 1 (2015) 1 (2014) 2
14  Финска 1 (2005) 1
15  Полска 1 (2015) 1
16  Романија 2 (2010, 2011) 2
17  Естонија 1 (2015) 1

Жени[уреди | уреди извор]

Ранг Тим Победник Финалист Трето место Четврто место Вкупно
1  Србија 3 (2009, 2010, 2011) 0 1 (2012) 0 4
2  Турција 1 (2014) 2 (2009*, 2011*) 1 (2010*) 0 4
3  Германија 1 (2013) 1 (2014) 0 0 2
4  Чешка 1 (2012) 0 0 1 (2011) 2
5  Бугарија 0 2 (2010, 2012) 3 (2009, 2011, 2013) 0 5
6  Белгија 0 1 (2013) 0 0 1
7  Полска 0 0 1 (2014) 0 1
8  Азербејџан 0 0 0 1 (2009) 1
 Франција 0 0 0 1 (2010) 1
 Израел 0 0 0 1 (2012) 1
 Холандија 0 0 0 1 (2013) 1
 Романија 0 0 0 1 (2014) 1

Надворешни врски[уреди | уреди извор]