Прејди на содржината

Европска агенција за лекови

Од Википедија — слободната енциклопедија

Европска агенција за лекови
Податоци за органот
Основан 1 јануари 1995; пред 29 години (1995-01-01)
Надлежност Европска Унија
Седиште Лондон, Обединето Кралство
Гесло Science. Medicines. Health.
Клучен документ Regulation (EC) No. 726/2004
Мрежно место
ema.europa.eu
Карта
[[file:
Европска агенција за лекови во рамките на European Union
Европска агенција за лекови (Грешка во скриптата: Нема модул наречен „Location map/old“.)
|275px]]


Европска агенција за лекови (EMA, од англиски: European Medicines Agency) е агенција на Европската Унија за евалуација на медицинските производи.

ЕМА била основана во 1995 во обид да се хармонизира (но не да се замени) работата на веќе постоечките национални регулаторни тела. Целта била не само да се намалат годишните трошоци од €350 милиони на фармацевтските компании за добивање на одобренија за ставање на лекови во промет во различни земји-членки, но и да се елиминира протекционизмот на суверените држави кои не сакаат да одобрат нови лекови кои се потенцијални конкуренти на веќе постоечките произведени во домашните фармацевтски компании.

Седиштето на ЕМА е во Лондон, но со излегувањето на Обединетото Кралство од Унијата тоа ќе биде преместено во Амстердам.