Европалета

Од Википедија — слободната енциклопедија
Европалети
Цртеж на европалета

Европалета — палета изработена од дрво со стандардни димензии. Плоштината на палетата изнесува 0,96 (должина 1200 мм, ширина 800 мм и висина 144 мм). Нејзината тежина изнесува 20-24 кг, а носивоста ѝ е 1 500 кг за рамномерна распределба на товарот и 1 000 кг за нерамномерна.

Служи за олеснување на ракувањето во транспортниот сообраќај.