Евровизија 2019

From Википедија
Jump to navigation Jump to search
Евровизија 2018
260px
Датум Мај 2019(1ПФ)
Мај 2019 (2ПФ)
Мај 2019 (Финале)
Гласачки систем Секоја држава/жири доделува по 12, 10, 8–1 поени за нивните 10 најдобри песни
Број на земји 20 (досега)


Португалија на ЕвровизијаШпанија на ЕвровизијаСан Марино на ЕвровизијаФранција на ЕвровизијаВелика Британија на ЕвровизијаИрска на ЕвровизијаИсланд на ЕвровизијаБелгија на ЕвровизијаХоландија на ЕвровизијаШвајцарија на ЕвровизијаГерманија на ЕвровизијаДанска на ЕвровизијаМалта на ЕвровизијаИталија на ЕвровизијаНорвешка на ЕвровизијаШведскаФинска на ЕвровизијаЕстонија на ЕвровизијаЛатвија на ЕвровизијаЛитванија на ЕвровизијаСловачка на ЕвровизијаАвстрија на ЕвровизијаСловенија на ЕвровизијаУнгарија на ЕвровизијаХрватска на ЕвровизијаБосна и Херцеговина на ЕвровизијаЦрна Гора на ЕвровизијаСрбија на ЕвровизијаАлбанија на ЕвровизијаМакедонија на ЕвровизијаГрција на ЕвровизијаБугарија на ЕвровизијаРоманија на ЕвровизијаМолдавија на ЕвровизијаУкраина на ЕвровизијаБелорусија на ЕвровизијаАвстралија на ЕвровизијаРусија на ЕвровизијаГрузија на ЕвровизијаАзербејџан на ЕвровизијаТурција на ЕвровизијаКипар на ЕвровизијаИзраел на ЕвровизијаЕрменија на ЕвровизијаМароко на ЕвровизијаЛихтенптајн на ЕвровизијаАндора на ЕвровизијаМонако на ЕвровизијаПолска на ЕвровизијаЧешка на ЕвровизијаЛуксембург на ЕвровизијаЛибан на ЕвровизијаТунис на ЕвровизијаA coloured map of the countries of Europe
За сликава

     држави кои го потврдиле своето учество

Нула поени не објавено
Настап во интермецо не објавено
Настап кој го отвора натпреварот не објавено

Евровизија 2019 ќе биде 64 издание на фестивалот Евровизија. Домаќин ќе биде државата Израел која победи на Евровизија 2018 во Португалија со претставничката Netta - Toy

До 10 мај 2018 година, седум држави го потврдиле своето учество.

Листа на учесници[edit | edit source]

Тука ќе бидат прикажани државите учеснички кои ќе го потврдат своето учество:

Полу-финале[edit | edit source]

# Држава Изведувач Песна Јазик Место Поени
Полска

Финале[edit | edit source]

# Држава Изведувач Песна Јазик Место Поени

Други држави[edit | edit source]

Право на учество имаат сите членки на Европската радиодифузија која во догледно време ќе испрати покана до сите педесет и шест членки.

Активни членки на ЕРД[edit | edit source]

Следните држави учествуваат на Евровизија 2018, со што се очекува да учествуваат и на ова издание на Евровизија.

Други држави[edit | edit source]

- Не се знае дали Австралија ќе добие покана за учество, иако е најавувано дека ќе добие статус на полноправен учесник на Евровизија[1]
– на 22 декември 2017, Канал 31 објави дека ќе учествуваат на ова издание на Евровизија откако станаа член на ЕРД. На 23 декември 2017 ЕРД го негираше ова со изјава дека Казахстан сѐ уште не е член на ЕРД.[2] .[3]

Држави кои не се членки на ЕРД[edit | edit source]

– во ноември 2017, националната телевизија на Лијтенштајн објави дека се заинтересирани за учество на Евровизија доколку станат полноправен член.[4]

Забелешки и референци[edit | edit source]

Референци[edit | edit source]

  1. Australia: EBU In Talks Regarding Permanent Eurovision Participation - Eurovoix“, „Eurovoix“, 4 декември 2017. (на en-GB)
  2. Kazakhstan 🇰🇿 31 Channel claims deal with EBU for Eurovision… 2019! – OIKOTIMES.com“, „OIKOTIMES.com“, 22 декември 2017. (на en-US)
  3. EBU clarifies potential participation of Kazakhstan at Eurovision 2018“, „wiwibloggs“, 23 декември 2017. (на en-US)
  4. Liechtenstein: More Details Regarding Planned 2019 Debut Released - Eurovoix“, „Eurovoix“, 7 ноември 2017. (на en-GB)

Надворешни страници[edit | edit source]