Евроазиски остригар

Од Википедија — слободната енциклопедија
{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/Предлошка:Автотаксономија/Евроазиски|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}} |machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}} |machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}
Евроазиски остригар
Научна класификација [ у ]
Непознат таксон (попр): Евроазиски
Вид: Евроазиски остригар
Научен назив
Евроазиски остригар
Eurasian oystercatcher
Calls recorded at Loch Fleet, Scotland
Scientific classification edit
Kingdom: Animalia
Phylum: Chordata
Class: Aves
Order: Charadriiformes
Family: Haematopodidae
Genus: Haematopus
Species:
H. ostralegus
Binomial name
Haematopus ostralegus

Range of H. ostralegus
  Breeding range
  Year-round range
  Wintering range

Евроазискиот ловец на остриги ( Haematopus ostralegus ) познат е како обичен ловец на остриги, или палеарктичка остриги, или (во Европа ) само остриги, е морска птица од фамилијата на птици остриги Haematopodidae . Тој е најраспространет од остригите, со три раси кои се размножуваат во западна Европа, централна Евросиберија, Камчатка, Кина и западниот брег на Кореја . Ниту еден друг ловец на остриги не се појавил во оваа област. Изумрениот ловец на остриги од Канарските острови ( Haematopus meadewaldoi ), кој порано се сметал за посебен вид, можеби всушност бил изолиран подвид или посебна популација на евроазиските остриги.[2]

Таксономија[уреди | уреди извор]

Евроазискиот ловец на остриги бил наведен од шведскиот натуралист Карл Линеј во 1758 година во десеттото издание на неговата Systema Naturae под биномното име Haemotopus ostralegus .[3] Името на родот Haematopus го комбинира старогрчкиот haima αἳμα што значи „крв“ и pous πούς што значи „стапало“. Специфичниот епитет ostralegus ги комбинира латинскиот ostrea што значи „остриги“ и legere што значи „да се собере“.[4]

Името остриги било измислено од Марк Кејтсби во 1731 година како вообичаено име за северноамериканскиот вид H. palliatus, опишан како јадење остриги . Јарел во 1843 година го воспоставил ова како претпочитан термин, заменувајќи го постарото име Sea Pie.

  • H. o. ostralegus Linnaeus, 1758 година - го размножува Исланд до Скандинавија и јужна Европа, зимува во западна Африка
  • H. o. longipes Buturlin, 1910 – ги размножува Украина и Турција до централна Русија и западен Сибир; зимите во источна Африка
  • H. o. бутурлини Дементиев, 1941 година – се размножува од западен Казахстан до северозападна Кина; зимува во југозападна Азија и Индија
  • H. o. osculans Swinhoe, 1871 година – го размножува полуостровот Камчатка, Корејскиот полуостров и североисточна Кина; зими во источна Кина

Опис[уреди | уреди извор]

Евроазиска остриги лета на Лох Слигачан на островот Скај, Шкотска

Остригар е еден од најголемите ловци во регионот. Тоа е 40–45 cм (1.31–1.48 ст) долго, сметката сметководство за 8-9 сантиметри , и има распон на крилјата од 80–85 cм (2.62–2.79 ст) . Тие се очигледни и бучни птици слични на краставица, со црно-бели пердуви, црвени нозе и силни широки црвени клупи кои се користат за кршење или вреднување на отворени мекотели како школки или за пронаоѓање дождовни црви . И покрај неговото име, остригите не сочинуваат голем дел од неговата исхрана. Птицата сè уште го оправдува своето име, бидејќи малку или некои други птичји птица се способни воопшто да отвораат остриги.

Овој ловец на остриги е непогрешлив во лет, со бели дамки на крилјата и опашката, инаку црни горните делови и бели долни делови. Младите птици се покафеави, имаат бел врат и поматна сметка. Повикот е карактеристичен гласен цевковод.

Обликот на сметката варира; остригите со широки врвови на клупи ги отвораат мекотелите со нивно раздвојување или со чекан низ лушпата, додека шилестите птици копаат црви. Голем дел од ова се должи на абењето што произлегува од хранењето на пленот. Поединечните птици се специјализирани за една или друга техника што ја учат од нивните родители. Покажува клиничка варијација со зголемување од запад кон исток. Подвидот longipes има јасно кафеава горна страна и носната жлеб се протега повеќе од половина по должината на сметката. Во подвидот ostralegus, носната жлеб застанува помалку од ознаката на половина пат. Подвидот osculans нема бела боја на шахтите на надворешните 2-3 примари и нема бела боја на надворешните мрежи на надворешните пет примари.

Распространетост и преселба[уреди | уреди извор]

Остригите е преселнички вид во поголемиот дел од својот опсег. Европското население се размножува главно во северна Европа, но во зима птиците можат да се најдат во северна Африка и јужните делови на Европа. Иако видот е присутен цела година во Ирска, Велика Британија и соседните европски брегови, сè уште има миграциско движење: големите стада кои се наоѓаат во утоките на југозападна Англија во зима главно се размножуваат во северна Англија или Шкотска . Слични движења покажуваат и азиските популации. Птиците се многу здружени надвор од сезоната на парење.

Јајце

Статија[уреди | уреди извор]

Поради големиот број и лесно идентификуваното поведение, ловецот на остриги е важен вид индикатор за здравјето на екосистемите каде што се собира. Извршени се опсежни долгорочни студии за неговото поведение во потрагата по храна, во северна Германија, во Холандија и особено на вливот на реката Ексе во југозападна Англија .[5] Овие студии претставуваат важен дел од основата за модерната дисциплина на бихејвиоралната екологија .

Галерија[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. BirdLife International (2019). "Haematopus ostralegus". IUCN Red List of Threatened Species. 2019: e.T22693613A154998347. doi:10.2305/IUCN.UK.2019-3.RLTS.T22693613A154998347.en. Retrieved 11 November 2021.
  2. „Extinct Canary Island bird was not a unique species after all, DNA tests prove“. phys.org (англиски). Посетено на 2019-10-17.
  3. Linnaeus, Carl (1758). Systema Naturae per regna tria naturae, secundum classes, ordines, genera, species, cum characteribus, differentiis, synonymis, locis (Latin). 1 (10. изд.). Holmiae (Stockholm): Laurentii Salvii. стр. 152.CS1-одржување: непрепознаен јазик (link)
  4. Jobling, James A (2010). The Helm Dictionary of Scientific Bird Names. London: Christopher Helm. стр. 184, 286. ISBN 978-1-4081-2501-4.
  5. Goss-Custard, J. D. (Ed.) (1996).

Надворешни врски[уреди | уреди извор]