Еврејски празници 2000–2050

Од Википедија — слободната енциклопедија

Ова е список на еврејски празници од 2000 до 2050 г. со нивните датуми во секоја од нив. Сите почнуваат на зајдисонце во предвечерјето воочи прикажаниот датум. На празниците означени со ѕвездичка (*), на верниците им е забранета работата. Бидејќи еврејскиот календар се води по точни математички правила наместо некогашното набљудување, денес можене уверливо да го одредиме датумот на секој празник.

5760-ти (2000-ти)
5760 (1999–2000)
5761 (2000–2001)
5762 (2001–2002)
5763 (2002–2003)
5764 (2003–2004)
5765 (2004–2005)
5766 (2005–2006)
5767 (2006–2007)
5768 (2007–2008)
5769 (2008–2009)

5770-ти (2010-ти)
5770 (2009–2010)
5771 (2010–2011)
5772 (2011–2012)
5773 (2012–2013)
5774 (2013–2014)
5775 (2014–2015)
5776 (2015–2016)
5777 (2016–2017)
5778 (2017–2018)
5779 (2018–2019)

5780-ти (2020-ти)
5780 (2019–2020)
5781 (2020–2021)
5782 (2021–2022)
5783 (2022–2023)
5784 (2023–2024)
5785 (2024–2025)
5786 (2025–2026)
5787 (2026–2027)
5788 (2027–2028)
5789 (2028–2029)

Еврејски празници
Рош ашана* (трае и следниот ден)
Јом кипур*
Сукот*[1] (првиот од седум дена)
Шемини ацерет*
Симхат Тора*[2]
Ханука (првиот од осум дена)
Ту бишват
Пурим
Пасха*[3] (првиот од седум дена, или осум во некои традиции)
Јом ашоа[4]
Јом аацмаут
Лаг баомер
Шавуот* (Шавуот трае два дена во некои традиции)
Тиша беав

 1. Првиот ден е задолжителен одмор од работа и училиште/факултет (во некои традиции, првите два дена).
 2. Во израелскиот календар, како и во реформската и другите современи традиции, Симхат Тора и Шемини ацерет се празнуваат како еден празник.
 3. Првиот и седмиот ден се задолжителен одмор од работа и училиште/факултет (исто важи за вториот и осмиот во некои традиции).
 4. се слави на 27 нисан. Ако се падне во петок, се поместува за претходниот четврток. Ако се падне во недела, се поместува за следниот понеделник.

5790-ти (2030-ти)
5790 (2029–2030)
5791 (2030–2031)
5792 (2031–2032)
5793 (2032–2033)
5794 (2033–2034)
5795 (2034–2035)
5796 (2035–2036)
5797 (2036–2037)
5798 (2037–2038)
5799 (2038–2039)

5800-ти (2040-ти)
5800 (2039–2040)
5801 (2040–2041)
5802 (2041–2042)
5803 (2042–2043)
5804 (2043–2044)
5805 (2044–2045)
5806 (2045–2046)
5807 (2046–2047)
5808 (2047–2048)
5809 (2048–2049)

5810-ти (2050-ти)
5810 (2049–2050)
5811 (2050)

5760-ти (2000-ти)[уреди | уреди извор]

5760 (1999–2000)[уреди | уреди извор]

 • сабота, 11 септември: Рош ашана*
 • понеделник, 20 септември: Јом кипур*
 • сабота, 25 септември: Сукот*
 • сабота, 2 октомври: Шемини ацерет*
 • недела, 3 октомври: Симхат Тора*
 • сабота, 4 декември: Ханука
 • сабота, 22 јануари: Ту бишват
 • вторник, 21 март: Пурим
 • четврток, 20 април: Пасха*
 • вторник, 2 мај: Јом ашоа
 • среда, 10 мај: Јом аацмаут
 • вторник, 23 мај: Лаг баомер
 • петок, 9 јуни: Шавуот*
 • четврток, 10 август: Тиша беав

5761 (2000–2001)[уреди | уреди извор]

 • сабота, 30 септември: Рош ашана*
 • понеделник, 9 октомври: Јом кипур*
 • сабота, 14 октомври: Сукот*
 • сабота, 21 октомври: Шемини ацерет*
 • недела, 22 октомври: Симхат Тора*
 • петок, 22 декември: Ханука
 • четврток, 8 февруари: Ту бишват
 • петок, 9 март: Пурим
 • недела, 8 април: Пасха*
 • четврток, 19 април: Јом ашоа
 • четврток, 26 април: Јом аацмаут
 • петок, 11 мај: Лаг баомер
 • понеделник, 28 мај: Шавуот*
 • недела, 29 јули: Тиша беав

5762 (2001–2002)[уреди | уреди извор]

 • вторник, 18 септември: Рош ашана*
 • четврток, 27 септември: Јом кипур*
 • вторник, 2 октомври: Сукот*
 • вторник, 9 октомври: Шемини ацерет*
 • среда, 10 октомври: Симхат Тора*
 • понеделник, 10 декември: Ханука
 • понеделник, 28 јануари: Ту бишват
 • вторник, 26 февруари: Пурим
 • четврток, 28 март: Пасха*
 • вторник, 9 април: Јом ашоа
 • среда, 17 април: Јом аацмаут
 • вторник, 30 април: Лаг баомер
 • петок, 17 мај: Шавуот*
 • четврток, 18 јули: Тиша беав

5763 (2002–2003)[уреди | уреди извор]

 • сабота, 7 септември: Рош ашана*
 • понеделник, 16 септември: Јом кипур*
 • сабота, 21 септември: Сукот*
 • сабота, 28 септември: Шемини ацерет*
 • недела, 29 септември: Симхат Тора*
 • сабота, 30 ноември: Ханука
 • сабота, 18 јануари: Ту бишват
 • вторник, 18 март: Пурим
 • четврток, 17 април: Пасха*
 • вторник, 29 април: Јом ашоа
 • среда, 7 мај: Јом аацмаут
 • вторник, 20 мај: Лаг баомер
 • петок, 6 јуни: Шавуот*
 • четврток, 7 август: Тиша беав

5764 (2003–2004)[уреди | уреди извор]

 • сабота, 27 септември: Рош ашана*
 • понеделник, 6 октомври: Јом кипур*
 • сабота, 11 октомври: Сукот*
 • сабота, 18 октомври: Шемини ацерет*
 • недела, 19 октомври: Симхат Тора*
 • сабота, 20 декември: Ханука
 • сабота, 7 февруари: Ту бишват
 • недела, 7 март: Пурим
 • вторник, 6 април: Пасха*
 • понеделник, 19 април: Јом ашоа
 • вторник, 27 април: Јом аацмаут
 • недела, 9 мај: Лаг баомер
 • среда, 26 мај: Шавуот*
 • вторник, 27 јули: Тиша беав

5765 (2004–2005)[уреди | уреди извор]

 • четврток, 16 септември: Рош ашана*
 • сабота, 25 септември: Јом кипур*
 • четврток, 30 септември: Сукот*
 • четврток, 7 октомври: Шемини ацерет*
 • петок, 8 октомври: Симхат Тора*
 • среда, 8 декември: Ханука
 • вторник, 25 јануари: Ту бишват
 • петок, 25 март: Пурим
 • недела, 24 април: Пасха*
 • четврток, 5 мај: Јом ашоа
 • четврток, 12 мај: Јом аацмаут
 • петок, 27 мај: Лаг баомер
 • понеделник, 13 јуни: Шавуот*
 • недела, 14 август: Тиша беав

5766 (2005–2006)[уреди | уреди извор]

 • вторник, 4 октомври: Рош ашана*
 • четврток, 13 октомври: Јом кипур*
 • вторник, 18 октомври: Сукот*
 • вторник, 25 октомври: Шемини ацерет*
 • среда, 26 октомври: Симхат Тора*
 • понеделник, 26 декември: Ханука
 • понеделник, 13 февруари: Ту бишват
 • вторник, 14 март: Пурим
 • четврток, 13 април: Пасха*
 • вторник, 25 април: Јом ашоа
 • среда, 3 мај: Јом аацмаут
 • вторник, 16 мај: Лаг баомер
 • петок, 2 јуни: Шавуот*
 • четврток, 3 август: Тиша беав

5767 (2006–2007)[уреди | уреди извор]

 • сабота, 23 септември: Рош ашана*
 • понеделник, 2 октомври: Јом кипур*
 • сабота, 7 октомври: Сукот*
 • сабота, 14 октомври: Шемини ацерет*
 • недела, 15 октомври: Симхат Тора*
 • сабота, 16 декември: Ханука
 • сабота, 3 февруари: Ту бишват
 • недела, 4 март: Пурим
 • вторник, 3 април: Пасха*
 • понеделник, 16 април: Јом ашоа
 • вторник, 24 април: Јом аацмаут
 • недела, 6 мај: Лаг баомер
 • среда, 23 мај: Шавуот*
 • вторник, 24 јули: Тиша беав

5768 (2007–2008)[уреди | уреди извор]

 • четврток, 13 септември: Рош ашана*
 • сабота, 22 септември: Јом кипур*
 • четврток, 27 септември: Сукот*
 • четврток, 4 октомври: Шемини ацерет*
 • петок, 5 октомври: Симхат Тора*
 • среда, 5 декември: Ханука
 • вторник, 22 јануари: Ту бишват
 • петок, 21 март: Пурим
 • недела, 20 април: Пасха*
 • четврток, 1 мај: Јом ашоа
 • четврток, 8 мај: Јом аацмаут
 • петок, 23 мај: Лаг баомер
 • понеделник, 9 јуни: Шавуот*
 • недела, 10 август: Тиша беав

5769 (2008–2009)[уреди | уреди извор]

 • вторник, 30 септември: Рош ашана*
 • четврток, 9 октомври: Јом кипур*
 • вторник, 14 октомври: Сукот*
 • вторник, 21 октомври: Шемини ацерет*
 • среда, 22 октомври: Симхат Тора*
 • понеделник, 22 декември: Ханука
 • понеделник, 9 февруари: Ту бишват
 • вторник, 10 март: Пурим
 • четврток, 9 април: Пасха*
 • вторник, 21 април: Јом ашоа
 • среда, 29 април: Јом аацмаут
 • вторник, 12 мај: Лаг баомер
 • петок, 29 мај: Шавуот*
 • четврток, 30 јули: Тиша беав

5770-ти (2010-ти)[уреди | уреди извор]

5770 (2009–2010)[уреди | уреди извор]

 • сабота, 19 септември: Рош ашана*
 • понеделник, 28 септември: Јом кипур*
 • сабота, 3 октомври: Сукот*
 • сабота, 10 октомври: Шемини ацерет*
 • недела, 11 октомври: Симхат Тора*
 • сабота, 12 декември: Ханука
 • сабота, 30 јануари: Ту бишват
 • недела, 28 февруари: Пурим
 • вторник, 30 март: Пасха*
 • понеделник, 12 април: Јом ашоа
 • вторник, 20 април: Јом аацмаут
 • недела, 2 мај: Лаг баомер
 • среда, 19 мај: Шавуот*
 • вторник, 20 јули: Тиша беав

5771 (2010–2011)[уреди | уреди извор]

 • четврток, 9 септември: Рош ашана*
 • сабота, 18 септември: Јом кипур*
 • четврток, 23 септември: Сукот*
 • четврток, 30 септември: Шемини ацерет*
 • петок, 1 октомври: Симхат Тора*
 • четврток, 2 декември: Ханука
 • четврток, 20 јануари: Ту бишват
 • недела, 20 март: Пурим
 • вторник, 19 април: Пасха*
 • понеделник, 2 мај: Јом ашоа
 • вторник, 10 мај: Јом аацмаут
 • недела, 22 мај: Лаг баомер
 • среда, 8 јуни: Шавуот*
 • вторник, 9 август: Тиша беав

5772 (2011–2012)[уреди | уреди извор]

 • четврток, 29 септември: Рош ашана*
 • сабота, 8 октомври: Јом кипур*
 • четврток, 13 октомври: Сукот*
 • четврток, 20 октомври: Шемини ацерет*
 • петок, 21 октомври: Симхат Тора*
 • среда, 21 декември: Ханука
 • среда, 8 февруари: Ту бишват
 • четврток, 8 март: Пурим
 • сабота, 7 април: Пасха*
 • четврток, 19 април: Јом ашоа
 • четврток, 26 април: Јом аацмаут
 • четврток, 10 мај: Лаг баомер
 • недела, 27 мај: Шавуот*
 • недела, 29 јули: Тиша беав (postponed)

5773 (2012–2013)[уреди | уреди извор]

 • понеделник, 17 септември: Рош ашана*
 • среда, 26 септември: Јом кипур*
 • понеделник, 1 октомври: Сукот*
 • понеделник, 8 октомври: Шемини ацерет*
 • вторник, 9 октомври: Симхат Тора*
 • недела, 9 декември: Ханука
 • сабота, 26 јануари: Ту бишват
 • недела, 24 февруари: Пурим
 • вторник, 26 март: Пасха*
 • понеделник, 8 април: Јом ашоа
 • вторник, 16 април: Јом аацмаут
 • недела, 28 април: Лаг баомер
 • среда, 15 мај: Шавуот*
 • вторник, 16 јули: Тиша беав

5774 (2013–2014)[уреди | уреди извор]

 • четврток, 5 септември: Рош ашана*
 • сабота, 14 септември: Јом кипур*
 • четврток, 19 септември: Сукот*
 • четврток, 26 септември: Шемини ацерет*
 • петок, 27 септември: Симхат Тора*
 • четврток, 28 ноември: Ханука
 • четврток, 16 јануари: Ту бишват
 • недела, 16 март: Пурим
 • вторник, 15 април: Пасха*
 • понеделник, 28 април: Јом ашоа
 • вторник, 6 мај: Јом аацмаут
 • недела, 18 мај: Лаг баомер
 • среда, 4 јуни: Шавуот*
 • вторник, 5 август: Тиша беав

5775 (2014–2015)[уреди | уреди извор]

 • четврток, 25 септември: Рош ашана*
 • сабота, 4 октомври: Јом кипур*
 • четврток, 9 октомври: Сукот*
 • четврток, 16 октомври: Шемини ацерет*
 • петок, 17 октомври: Симхат Тора*
 • среда, 17 декември: Ханука
 • среда, 4 февруари: Ту бишват
 • четврток, 5 март: Пурим
 • сабота, 4 април: Пасха*
 • четврток, 16 април: Јом ашоа
 • четврток, 23 април: Јом аацмаут
 • четврток, 7 мај: Лаг баомер
 • недела, 24 мај: Шавуот*
 • недела, 26 јули: Тиша беав

5776 (2015–2016)[уреди | уреди извор]

 • понеделник, 14 септември: Рош ашана*
 • среда, 23 септември: Јом кипур*
 • понеделник, 28 септември: Сукот*
 • понеделник, 5 октомври: Шемини ацерет*
 • вторник, 6 октомври: Симхат Тора*
 • понеделник, 7 декември: Ханука
 • понеделник, 25 јануари: Ту бишват
 • четврток, 24 март: Пурим
 • сабота, 23 април: Пасха*
 • четврток, 5 мај: Јом ашоа
 • четврток, 12 мај: Јом аацмаут
 • четврток, 26 мај: Лаг баомер
 • недела, 12 јуни: Шавуот*
 • недела, 14 август: Тиша беав

5777 (2016–2017)[уреди | уреди извор]

 • понеделник, 3 октомври: Рош ашана*
 • среда, 12 октомври: Јом кипур*
 • понеделник, 17 октомври: Сукот*
 • понеделник, 24 октомври: Шемини ацерет*
 • вторник, 25 октомври: Симхат Тора*
 • недела, 25 декември: Ханука
 • сабота, 11 февруари: Ту бишват
 • недела, 12 март: Пурим
 • вторник, 11 април: Пасха*
 • понеделник, 24 април: Јом ашоа
 • вторник, 2 мај: Јом аацмаут
 • недела, 14 мај: Лаг баомер
 • среда, 31 мај: Шавуот*
 • вторник, 1 август: Тиша беав

5778 (2017–2018)[уреди | уреди извор]

 • четврток, 21 септември: Рош ашана*
 • сабота, 30 септември: Јом кипур*
 • четврток, 5 октомври: Сукот*
 • четврток, 12 октомври: Шемини ацерет*
 • петок, 13 октомври: Симхат Тора*
 • среда, 13 декември: Ханука
 • среда, 31 јануари: Ту бишват
 • четврток, 1 март: Пурим
 • сабота, 31 март: Пасха*
 • четврток, 12 април: Јом ашоа
 • четврток, 19 април: Јом аацмаут
 • четврток, 3 мај: Лаг баомер
 • недела, 20 мај: Шавуот*
 • недела, 22 јули: Тиша беав

5779 (2018–2019)[уреди | уреди извор]

 • понеделник, 10 септември: Рош ашана*
 • среда, 19 септември: Јом кипур*
 • понеделник, 24 септември: Сукот*
 • понеделник, 1 октомври: Шемини ацерет*
 • вторник, 2 октомври: Симхат Тора*
 • понеделник, 3 декември: Ханука
 • понеделник, 21 јануари: Ту бишват
 • четврток, 21 март: Пурим
 • сабота, 20 април: Пасха*
 • четврток, 2 мај: Јом ашоа
 • четврток, 9 мај: Јом аацмаут
 • четврток, 23 мај: Лаг баомер
 • недела, 9 јуни: Шавуот*
 • недела, 11 август: Тиша беав

5780-ти (2020-ти)[уреди | уреди извор]

5780 (2019–2020)[уреди | уреди извор]

 • понеделник, 30 септември: Рош ашана*
 • среда, 9 октомври: Јом кипур*
 • понеделник, 14 октомври: Сукот*
 • понеделник, 21 октомври: Шемини ацерет*
 • вторник, 22 октомври: Симхат Тора*
 • понеделник, 23 декември: Ханука
 • понеделник, 10 февруари: Ту бишват
 • вторник, 10 март: Пурим
 • четврток, 9 април: Пасха*
 • вторник, 21 април: Јом ашоа
 • среда, 29 април: Јом аацмаут
 • вторник, 12 мај: Лаг баомер
 • петок, 29 мај: Шавуот*
 • четврток, 30 јули: Тиша беав

5781 (2020–2021)[уреди | уреди извор]

 • сабота, 19 септември: Рош ашана*
 • понеделник, 28 септември: Јом кипур*
 • сабота, 3 октомври: Сукот*
 • сабота, 10 октомври: Шемини ацерет*
 • недела, 11 октомври: Симхат Тора*
 • петок, 11 декември: Ханука
 • четврток, 28 јануари: Ту бишват
 • петок, 26 февруари: Пурим
 • недела, 28 март: Пасха*
 • четврток, 7 април: Јом ашоа
 • четврток, 15 април: Јом аацмаут
 • петок, 30 април: Лаг баомер
 • понеделник, 17 мај: Шавуот*
 • недела, 18 јули: Тиша беав

5782 (2021–2022)[уреди | уреди извор]

 • вторник, 7 септември: Рош ашана*
 • четврток, 16 септември: Јом кипур*
 • вторник, 21 септември: Сукот*
 • вторник, 28 септември: Шемини ацерет*
 • среда, 29 септември: Симхат Тора*
 • понеделник, 29 ноември: Ханука
 • понеделник, 17 јануари: Ту бишват
 • четврток, 17 март: Пурим
 • сабота, 16 април: Пасха*
 • четврток, 28 април: Јом ашоа
 • четврток, 5 мај: Јом аацмаут
 • четврток, 19 мај: Лаг баомер
 • недела, 5 јуни: Шавуот*
 • недела, 7 август: Тиша беав

5783 (2022–2023)[уреди | уреди извор]

 • понеделник, 26 септември: Рош ашана*
 • среда, 5 октомври: Јом кипур*
 • понеделник, 10 октомври: Сукот*
 • понеделник, 17 октомври: Шемини ацерет*
 • вторник, 18 октомври: Симхат Тора*
 • понеделник, 19 декември: Ханука
 • понеделник, 6 февруари: Ту бишват
 • вторник, 7 март: Пурим
 • четврток, 6 април: Пасха*
 • вторник, 18 април: Јом ашоа
 • среда, 26 април: Јом аацмаут
 • вторник, 9 мај: Лаг баомер
 • петок, 26 мај: Шавуот*
 • четврток, 27 јули: Тиша беав

5784 (2023–2024)[уреди | уреди извор]

 • сабота, 16 септември: Рош ашана*
 • понеделник, 25 септември: Јом кипур*
 • сабота, 30 септември: Сукот*
 • сабота, 7 октомври: Шемини ацерет*
 • недела, 8 октомври: Симхат Тора*
 • петок, 8 декември: Ханука
 • четврток, 25 јануари: Ту бишват
 • недела, 24 март: Пурим
 • вторник, 23 април: Пасха*
 • понеделник, 6 мај: Јом ашоа
 • вторник, 14 мај: Јом аацмаут
 • недела, 26 мај: Лаг баомер
 • среда, 12 јуни: Шавуот*
 • вторник, 13 август: Тиша беав

5785 (2024–2025)[уреди | уреди извор]

 • четврток, 3 октомври: Рош ашана*
 • сабота, 12 октомври: Јом кипур*
 • четврток, 17 октомври: Сукот*
 • четврток, 24 октомври: Шемини ацерет*
 • петок, 25 октомври: Симхат Тора*
 • четврток, 26 декември: Ханука
 • четврток, 13 февруари: Ту бишват
 • петок, 14 март: Пурим
 • недела, 13 април: Пасха*
 • четврток, 24 април: Јом ашоа
 • четврток, 1 мај: Јом аацмаут
 • петок, 16 мај: Лаг баомер
 • понеделник, 2 јуни: Шавуот*
 • недела, 3 август: Тиша беав

5786 (2025–2026)[уреди | уреди извор]

 • вторник, 23 септември: Рош ашана*
 • четврток, 2 октомври: Јом кипур*
 • вторник, 7 октомври: Сукот*
 • вторник, 14 октомври: Шемини ацерет*
 • среда, 15 октомври: Симхат Тора*
 • понеделник, 15 декември: Ханука
 • понеделник, 2 февруари: Ту бишват
 • вторник, 3 март: Пурим
 • четврток, 2 април: Пасха*
 • вторник, 14 април: Јом ашоа
 • среда, 22 април: Јом аацмаут
 • вторник, 5 мај: Лаг баомер
 • петок, 22 мај: Шавуот*
 • четврток, 23 јули: Тиша беав

5787 (2026–2027)[уреди | уреди извор]

 • сабота, 12 септември: Рош ашана*
 • понеделник, 21 септември: Јом кипур*
 • сабота, 26 септември: Сукот*
 • сабота, 3 октомври: Шемини ацерет*
 • недела, 4 октомври: Симхат Тора*
 • сабота, 5 декември: Ханука
 • сабота, 23 јануари: Ту бишват
 • вторник, 23 март: Пурим
 • четврток, 22 април: Пасха*
 • вторник, 4 мај: Јом ашоа
 • среда, 12 мај: Јом аацмаут
 • вторник, 25 мај: Лаг баомер
 • петок, 11 јуни: Шавуот*
 • четврток, 12 август: Тиша беав

5788 (2027–2028)[уреди | уреди извор]

 • сабота, 2 октомври: Рош ашана*
 • понеделник, 11 октомври: Јом кипур*
 • сабота, 16 октомври: Сукот*
 • сабота, 23 октомври: Шемини ацерет*
 • недела, 24 октомври: Симхат Тора*
 • сабота, 25 декември: Ханука
 • сабота, 12 февруари: Ту бишват
 • недела, 12 март: Пурим
 • вторник, 11 април: Пасха*
 • понеделник, 24 април: Јом ашоа
 • вторник, 2 мај: Јом аацмаут
 • недела, 14 мај: Лаг баомер
 • среда, 31 мај: Шавуот*
 • вторник, 1 август: Тиша беав

5789 (2028–2029)[уреди | уреди извор]

 • четврток, 21 септември: Рош ашана*
 • сабота, 30 септември: Јом кипур*
 • четврток, 5 октомври: Сукот*
 • четврток, 12 октомври: Шемини ацерет*
 • петок, 13 октомври: Симхат Тора*
 • среда, 13 декември: Ханука
 • среда, 31 јануари: Ту бишват
 • четврток, 1 март: Пурим
 • сабота, 31 март: Пасха*
 • четврток, 12 април: Јом ашоа
 • четврток, 19 април: Јом аацмаут
 • четврток, 3 мај: Лаг баомер
 • недела, 20 мај: Шавуот*
 • недела, 22 јули: Тиша беав

5790-ти (2030-ти)[уреди | уреди извор]

5790 (2029–2030)[уреди | уреди извор]

 • понеделник, 10 септември: Рош ашана*
 • среда, 19 септември: Јом кипур*
 • понеделник, 24 септември: Сукот*
 • понеделник, 1 октомври: Шемини ацерет*
 • вторник, 2 октомври: Симхат Тора*
 • недела, 2 декември: Ханука
 • сабота, 19 јануари: Ту бишват
 • вторник, 19 март: Пурим
 • четврток, 18 април: Пасха*
 • вторник, 30 април: Јом ашоа
 • среда, 8 мај: Јом аацмаут
 • вторник, 21 мај: Лаг баомер
 • петок, 7 јуни: Шавуот*
 • четврток, 8 август: Тиша беав

5791 (2030–2031)[уреди | уреди извор]

 • сабота, 28 септември: Рош ашана*
 • понеделник, 7 октомври: Јом кипур*
 • сабота, 12 октомври: Сукот*
 • сабота, 19 октомври: Шемини ацерет*
 • недела, 20 октомври: Симхат Тора*
 • сабота, 21 декември: Ханука
 • сабота, 8 февруари: Ту бишват
 • недела, 9 март: Пурим
 • вторник, 8 април: Пасха*
 • понеделник, 21 април: Јом ашоа
 • вторник, 29 април: Јом аацмаут
 • недела, 11 мај: Лаг баомер
 • среда, 28 мај: Шавуот*
 • вторник, 29 јули: Тиша беав

5792 (2031–2032)[уреди | уреди извор]

 • четврток, 18 септември: Рош ашана*
 • сабота, 27 септември: Јом кипур*
 • четврток, 2 октомври: Сукот*
 • четврток, 9 октомври: Шемини ацерет*
 • петок, 10 октомври: Симхат Тора*
 • среда, 10 декември: Ханука
 • среда, 28 јануари: Ту бишват
 • четврток, 26 февруари: Пурим
 • сабота, 27 март: Пасха*
 • четврток, 8 април: Јом ашоа
 • четврток, 15 април: Јом аацмаут
 • четврток, 29 април: Лаг баомер
 • недела, 16 мај: Шавуот*
 • недела, 18 јули: Тиша беав

5793 (2032–2033)[уреди | уреди извор]

 • понеделник, 6 септември: Рош ашана*
 • среда, 15 септември: Јом кипур*
 • понеделник, 20 септември: Сукот*
 • понеделник, 27 септември: Шемини ацерет*
 • вторник, 28 септември: Симхат Тора*
 • недела, 28 ноември: Ханука
 • сабота, 15 јануари: Ту бишват
 • вторник, 15 март: Пурим
 • четврток, 14 април: Пасха*
 • вторник, 26 април: Јом ашоа
 • среда, 4 мај: Јом аацмаут
 • вторник, 17 мај: Лаг баомер
 • петок, 3 јуни: Шавуот*
 • четврток, 4 август: Тиша беав

5794 (2033–2034)[уреди | уреди извор]

 • сабота, 24 септември: Рош ашана*
 • понеделник, 3 октомври: Јом кипур*
 • сабота, 8 октомври: Сукот*
 • сабота, 15 октомври: Шемини ацерет*
 • недела, 16 октомври: Симхат Тора*
 • сабота, 17 декември: Ханука
 • сабота, 4 февруари: Ту бишват
 • недела, 5 март: Пурим
 • вторник, 4 април: Пасха*
 • понеделник, 17 април: Јом ашоа
 • вторник, 25 април: Јом аацмаут
 • недела, 7 мај: Лаг баомер
 • среда, 24 мај: Шавуот*
 • вторник, 25 јули: Тиша беав

5795 (2034–2035)[уреди | уреди извор]

 • четврток, 14 септември: Рош ашана*
 • сабота, 23 септември: Јом кипур*
 • четврток, 28 септември: Сукот*
 • четврток, 5 октомври: Шемини ацерет*
 • петок, 6 октомври: Симхат Тора*
 • четврток, 7 декември: Ханука
 • четврток, 25 јануари: Ту бишват
 • недела, 25 март: Пурим
 • вторник, 24 април: Пасха*
 • понеделник, 7 мај: Јом ашоа
 • вторник, 15 мај: Јом аацмаут
 • недела, 27 мај: Лаг баомер
 • среда, 13 јуни: Шавуот*
 • вторник, 14 август: Тиша беав

5796 (2035–2036)[уреди | уреди извор]

 • четврток, 4 октомври: Рош ашана*
 • сабота, 13 октомври: Јом кипур*
 • четврток, 18 октомври: Сукот*
 • четврток, 25 октомври: Шемини ацерет*
 • петок, 26 октомври: Симхат Тора*
 • среда, 26 декември: Ханука
 • среда, 13 февруари: Ту бишват
 • четврток, 13 март: Пурим
 • сабота, 12 април: Пасха*
 • четврток, 24 април: Јом ашоа
 • четврток, 1 мај: Јом аацмаут
 • четврток, 15 мај: Лаг баомер
 • недела, 1 јуни: Шавуот*
 • недела, 3 август: Тиша беав

5797 (2036–2037)[уреди | уреди извор]

 • понеделник, 22 септември: Рош ашана*
 • среда, 1 октомври: Јом кипур*
 • понеделник, 6 октомври: Сукот*
 • понеделник, 13 октомври: Шемини ацерет*
 • вторник, 14 октомври: Симхат Тора*
 • недела, 14 декември: Ханука
 • сабота, 31 јануари: Ту бишват
 • недела, 1 март: Пурим
 • вторник, 31 март: Пасха*
 • понеделник, 13 април: Јом ашоа
 • вторник, 21 април: Јом аацмаут
 • недела, 3 мај: Лаг баомер
 • среда, 20 мај: Шавуот*
 • вторник, 21 јули: Тиша беав

5798 (2037–2038)[уреди | уреди извор]

 • четврток, 10 септември: Рош ашана*
 • сабота, 19 септември: Јом кипур*
 • четврток, 24 септември: Сукот*
 • четврток, 1 октомври: Шемини ацерет*
 • петок, 2 октомври: Симхат Тора*
 • четврток, 3 декември: Ханука
 • четврток, 21 јануари: Ту бишват
 • недела, 21 март: Пурим
 • вторник, 20 април: Пасха*
 • понеделник, 3 мај: Јом ашоа
 • вторник, 11 мај: Јом аацмаут
 • недела, 23 мај: Лаг баомер
 • среда, 9 јуни: Шавуот*
 • вторник, 10 август: Тиша беав

5799 (2038–2039)[уреди | уреди извор]

 • четврток, 30 септември: Рош ашана*
 • сабота, 9 октомври: Јом кипур*
 • четврток, 14 октомври: Сукот*
 • четврток, 21 октомври: Шемини ацерет*
 • петок, 22 октомври: Симхат Тора*
 • среда, 22 декември: Ханука
 • среда, 9 февруари: Ту бишват
 • четврток, 10 март: Пурим
 • сабота, 9 април: Пасха*
 • четврток, 21 април: Јом ашоа
 • четврток, 28 април: Јом аацмаут
 • четврток, 12 мај: Лаг баомер
 • недела, 29 мај: Шавуот*
 • недела, 31 јули: Тиша беав

5800-ти (2040-ти)[уреди | уреди извор]

5800 (2039–2040)[уреди | уреди извор]

 • понеделник, 19 септември: Рош ашана*
 • среда, 28 септември: Јом кипур*
 • понеделник, 3 октомври: Сукот*
 • понеделник, 10 октомври: Шемини ацерет*
 • вторник, 11 октомври: Симхат Тора*
 • понеделник, 12 декември: Ханука
 • понеделник, 30 јануари: Ту бишват
 • вторник, 28 февруари: Пурим
 • четврток, 29 март: Пасха*
 • вторник, 10 април: Јом ашоа
 • среда, 18 април: Јом аацмаут
 • вторник, 1 мај: Лаг баомер
 • петок, 18 мај: Шавуот*
 • четврток, 19 јули: Тиша беав

5801 (2040–2041)[уреди | уреди извор]

 • сабота, 8 септември: Рош ашана*
 • понеделник, 17 септември: Јом кипур*
 • сабота, 22 септември: Сукот*
 • сабота, 29 септември: Шемини ацерет*
 • недела, 30 септември: Симхат Тора*
 • петок, 30 ноември: Ханука
 • четврток, 17 јануари: Ту бишват
 • недела, 17 март: Пурим
 • вторник, 16 април: Пасха*
 • понеделник, 29 април: Јом ашоа
 • вторник, 7 мај: Јом аацмаут
 • недела, 19 мај: Лаг баомер
 • среда, 5 јуни: Шавуот*
 • вторник, 6 август: Тиша беав

5802 (2041–2042)[уреди | уреди извор]

 • четврток, 26 септември: Рош ашана*
 • сабота, 5 октомври: Јом кипур*
 • четврток, 10 октомври: Сукот*
 • четврток, 17 октомври: Шемини ацерет*
 • петок, 18 октомври: Симхат Тора*
 • среда, 18 декември: Ханука
 • среда, 5 февруари: Ту бишват
 • четврток, 6 март: Пурим
 • сабота, 5 април: Пасха*
 • четврток, 17 април: Јом ашоа
 • четврток, 24 април: Јом аацмаут
 • четврток, 8 мај: Лаг баомер
 • недела, 25 мај: Шавуот*
 • недела, 27 јули: Тиша беав

5803 (2042–2043)[уреди | уреди извор]

 • понеделник, 15 септември: Рош ашана*
 • среда, 24 септември: Јом кипур*
 • понеделник, 29 септември: Сукот*
 • понеделник, 6 октомври: Шемини ацерет*
 • вторник, 7 октомври: Симхат Тора*
 • понеделник, 8 декември: Ханука
 • понеделник, 26 јануари: Ту бишват
 • четврток, 26 март: Пурим
 • сабота, 25 април: Пасха*
 • четврток, 7 мај: Јом ашоа
 • четврток, 14 мај: Јом аацмаут
 • четврток, 28 мај: Лаг баомер
 • недела, 14 јуни: Шавуот*
 • недела, 16 август: Тиша беав

5804 (2043–2044)[уреди | уреди извор]

 • понеделник, 5 октомври: Рош ашана*
 • среда, 14 октомври: Јом кипур*
 • понеделник, 19 октомври: Сукот*
 • понеделник, 26 октомври: Шемини ацерет*
 • вторник, 27 октомври: Симхат Тора*
 • недела, 27 декември: Ханука
 • сабота, 13 февруари: Ту бишват
 • недела, 13 март: Пурим
 • вторник, 12 април: Пасха*
 • понеделник, 25 април: Јом ашоа
 • вторник, 3 мај: Јом аацмаут
 • недела, 15 мај: Лаг баомер
 • среда, 1 јуни: Шавуот*
 • вторник, 2 август: Тиша беав

5805 (2044–2045)[уреди | уреди извор]

 • четврток, 22 септември: Рош ашана*
 • сабота, 1 октомври: Јом кипур*
 • четврток, 6 октомври: Сукот*
 • четврток, 13 октомври: Шемини ацерет*
 • петок, 14 октомври: Симхат Тора*
 • четврток, 15 декември: Ханука
 • четврток, 2 февруари: Ту бишват
 • петок, 3 март: Пурим
 • недела, 2 април: Пасха*
 • четврток, 15 април: Јом ашоа
 • четврток, 20 април: Јом аацмаут
 • петок, 5 мај: Лаг баомер
 • понеделник, 22 мај: Шавуот*
 • недела, 23 јули: Тиша беав

5806 (2045–2046)[уреди | уреди извор]

 • вторник, 12 септември: Рош ашана*
 • четврток, 21 септември: Јом кипур*
 • вторник, 26 септември: Сукот*
 • вторник, 3 октомври: Шемини ацерет*
 • среда, 4 октомври: Симхат Тора*
 • понеделник, 4 декември: Ханука
 • понеделник, 22 јануари: Ту бишват
 • четврток, 22 март: Пурим
 • сабота, 21 април: Пасха*
 • четврток, 3 мај: Јом ашоа
 • четврток, 10 мај: Јом аацмаут
 • четврток, 24 мај: Лаг баомер
 • недела, 10 јуни: Шавуот*
 • недела, 12 август: Тиша беав

5807 (2046–2047)[уреди | уреди извор]

 • понеделник, 1 октомври: Рош ашана*
 • среда, 10 октомври: Јом кипур*
 • понеделник, 15 октомври: Сукот*
 • понеделник, 22 октомври: Шемини ацерет*
 • вторник, 23 октомври: Симхат Тора*
 • понеделник, 24 декември: Ханука
 • понеделник, 11 февруари: Ту бишват
 • вторник, 12 март: Пурим
 • четврток, 11 април: Пасха*
 • вторник, 23 април: Јом ашоа
 • среда, 1 мај: Јом аацмаут
 • вторник, 14 мај: Лаг баомер
 • петок, 31 мај: Шавуот*
 • четврток, 1 август: Тиша беав

5808 (2047–2048)[уреди | уреди извор]

 • сабота, 21 септември: Рош ашана*
 • понеделник, 30 септември: Јом кипур*
 • сабота, 5 октомври: Сукот*
 • сабота, 12 октомври: Шемини ацерет*
 • недела, 13 октомври: Симхат Тора*
 • петок, 13 декември: Ханука
 • четврток, 30 јануари: Ту бишват
 • петок, 28 февруари: Пурим
 • недела, 29 март: Пасха*
 • четврток, 9 април: Јом ашоа
 • четврток, 16 април: Јом аацмаут
 • петок, 1 мај: Лаг баомер
 • понеделник, 18 мај: Шавуот*
 • недела, 19 јули: Тиша беав

5809 (2048–2049)[уреди | уреди извор]

 • вторник, 8 септември: Рош ашана*
 • четврток, 17 септември: Јом кипур*
 • вторник, 22 септември: Сукот*
 • вторник, 29 септември: Шемини ацерет*
 • среда, 30 септември: Симхат Тора*
 • понеделник, 30 ноември: Ханука
 • понеделник, 18 јануари: Ту бишват
 • четврток, 18 март: Пурим
 • сабота, 17 април: Пасха*
 • четврток, 29 април: Јом ашоа
 • четврток, 6 мај: Јом аацмаут
 • четврток, 20 мај: Лаг баомер
 • недела, 6 јуни: Шавуот*
 • недела, 8 август: Тиша беав

5810-ти (2050-ти)[уреди | уреди извор]

5810 (2049–2050)[уреди | уреди извор]

 • понеделник, 27 септември: Рош ашана*
 • среда, 6 октомври: Јом кипур*
 • понеделник, 11 октомври: Сукот*
 • понеделник, 18 октомври: Шемини ацерет*
 • вторник, 19 октомври: Симхат Тора*
 • понеделник, 20 декември: Ханука
 • понеделник, 7 февруари: Ту бишват
 • вторник, 8 март: Пурим
 • четврток, 7 април: Пасха*
 • вторник, 19 април: Јом ашоа
 • среда, 27 април: Јом аацмаут
 • вторник, 10 мај: Лаг баомер
 • петок, 27 мај: Шавуот*
 • четврток, 28 јули: Тиша беав

Надворешни врски[уреди | уреди извор]

 • Еврејски празници — список на сите еврејски празници за тековната (и било која) година (англиски)