Еврејска населба (Ерусалим)

Од Википедија — слободната енциклопедија
Поглед кон Сионската порта

Еврејската населба е една од четирите антички квартали кој се наоѓа во стариот дел од Ерусалим, Израел. Еврејската населба се наоѓа во југоисточниот дел на стариот дел. Во неа се влегува преку сионската порта на југ. Според евреите, тоа е местото од каде започнало создавањето на светот.

Во оваа населба се наоѓаат ерусалимскиот храм односно Ѕидот на плачот.