Евреинот Зис (филм)

Од Википедија — слободната енциклопедија

Евреинот Зисантисемитски националистички игран филм на Веит Харлан од 1940 година. Работата која била нарачана од тогашната влада и замислена како пропаганден филм се заснова на историската фигура на Јосиф Зис Опенхајмер (1698-1738), но не се совпаѓа со традиционалните извори, кои укажуваат на тоа дека Зис Опенхајмер бил само жртвено јагне кој што морал да плати за престапите на војводата Карл Александер од Вуртемберг (1684-1737).

Дејство[уреди | уреди извор]

Протагонист на филмот е Јозеф Зис Опенхајмер, еврејски даночен службеник, роден во Хајделберг, февруари 1698 година а погубен на 4 февруари 1738 година во Штутгарт. Зис Опенхајмер во 1733 година ќе стане таен финансиски советник под водство на војводата Карл Александер од Вуртемберг (1684-1737).

Опенхајмер, кој во филмот јасно носи мефистофелски возови добиени од донации во полза на војводата, го наговара сè повеќе и повеќе за неверство кон својот народ во корист на неговата луксузна судска држава. За да го отплати акумулираниот долг, Опенхајмер првично добива право да ги оданочи улиците. Тој го воведува ова без согласност на претставничкиот дом. Оттука, опозицијата на Војводата се фокусира на Јозеф Зис Опенхајмер, кој е обвинет за кршење на уставот и лично збогатување преку функцијата. Опенхајмер го наговара Војводата да се спротивстави на претставничкиот дом. Тој го советува насилно да ја уништи претстојната револуција.

Опенхајмер постојано се обидува да ја искористи Доротеја, ќерка на пејзажен советник Штурм, и неколкупати го прашува Штурм за нејзината рака. Во исто време Опенхајмер му нуди работа како министер. Откако ја одбива неговата понуда, а Доротеја, наместо Зис се мажи со припадник на војводата, Актуариус Фабер, при што Опенхајмер го апси Штрум. Како одговор и поради тоа што научиле дека војводата сака да оди против службите, претставничкиот дом се решава за востание. Фабер, преправен како курир на војводата, кој во име на претставничкиот дом може да донесе ред во областа е исто така уапсен и мачен под наредба на Опенхајмер. Кога Доротеја дознава за апсењето, таа го прашува Опенхајмер за ослободување на Фабер. Опенхајмер ја присилува да спие со него и ја силува. Таа тогаш се дави во реката, а во меѓувреме Фабер е ослободен. Тој го држи нејзниниот труп. Востанието започнува, а граѓаните на Штутгарт гневни го уништуваат дворецот на Опенхајмер додека тој престојува со Војводата во Лудвигсбург. Востаниците исто така се упатуваат таму. Во Лудвигсбург тие сакаат да побаруваат од Војводата. Кога тие го прават тоа, војводата ненадејно умира. Опенхајмер е уапсен. Тој е обвинет и прогласен за виновен за „ уцена, лихварство, трговска служба, развратништво, додворување и предавство“. Штурм, кој е член на судот, одлучил повикувајќи се на „стариот државен кривичен законик“ дека Опенхајмер треба да биде обесен за сексуални односи со христијанин.

Литература[уреди | уреди извор]