Евкалиптол

Од Википедија — слободната енциклопедија
Евкалиптол
Назнаки
470-82-6 Ок
ChEMBL ChEMBL485259 Ок
ChemSpider 2656 Ок
DrugBank DB03852 Ок
2464
3Д-модел (Jmol) Слика
KEGG D04115 Ок
PubChem 2758
UNII RV6J6604TK Ок
Својства
Хемиска формула
Моларна маса 0 g mol−1
Густина 0.9225 г/см3
Точка на топење
Точка на вриење
−116.3×10−6 см3/мол
Pharmacology
ATC код R05CA13
Дополнителни податоци
 Ок(што е ова?)  (провери)
Освен ако не е поинаку укажано, податоците се однесуваат на материјалите во нивната стандардна состојба (25 °C, 100 kPa)
Наводи

Евкалиптол — природно органско соединение, во течна состојба и без боја. Претставува цикличен етер и монотерпеноид.

Евкалиптолот е познат и под голем број на синоними: 1,8-цинеол, 1,8-епокси-p-ментан, 1,8-оксидо-p-ментан, 1,3,3-триметил-2-оксабицикло[2.2.2]октан, цинеол.

Соединението прв го препознал и нарекол францускиот хемичар Франсоа Станислас Клое во 1870 г., утврдувајќи ја главната составница на маслото од дрвото син евкалиптус (Eucalyptus globulus).[1]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Boland, D. J.; Brophy, J. J.; House, A. P. N. (1991). Eucalyptus Leaf Oils: Use, Chemistry, Distillation and Marketing. Melbourne: Inkata Press. стр. 6. ISBN 0-909605-69-6.