Евангелско-методистичка црква на Македонија

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

Првата евангелска заедница во Македонија била основана во Банско, Пирин, во 1868 година, а во периодот од 1860 до 1890 година во многу градови и села во Македонија биле оформени и други евангелски заедници.

Евангелско-методистичка црква во Р. Македонија денеска има 13 заедници организирани во седум окрузи со околу 2.000 членови во цела Македонија. Оваа христијанска деноминација брои 13 цркви, 4 станбени објекти и еден социјален центар.

Секретаријатот на Евангелско-методистичката црква е во Струмица.

Суперинтендент за Р. Македонија е Вилфрид Науснер.

Како и останатите христијански цркви и Евангелско-методистичка црква ги празнува Божиќ, Велигден, Вознесение Христово и Духовден. Покрај нив ги одбележуваат и Мајчин ден, Светскиот молитвен ден на жените и Благодарствен ден.

Официјалното мрежно место на Евангелско-Методистичката црква во Македонија може да ја посетите ако кликнете на овој линк.