Прејди на содржината

Душица Илин

Од Википедија — слободната енциклопедија

Душица Илин (Тетово, 12 март 1944) — македонски поет и новинар. [1]

Животопис[уреди | уреди извор]

Душица Илин е родена во Тетово на 12 март 1944 година.[2] Се школувала во Битола, Тетово, Скопје и Белград. Книжевните и новинарските студии ги усовршува во Белград каде што живее и работи како дописник на македонските електронски и пишани медиуми од Србија и Црна Гора. Член е на ДПМ од 1972 година. Автор е на поетските книги: Фреска на срцето (1971), Сизифина (1976), Ветер во кафез (1981), Толкување на стравот (1989) Златен венец - Антологија на струшките вечери на поезијата, (Белград), Второ дополнето издание (Нови Сад и Скопје), Трето дополнето издание (Белград), Спорен лет (Скопје), Пек (Скопје), Ноќен Пек (Белград), Бела линија (Скопје,2006).

Песните на Душица Илин се објавени во Полска, САД, Турција, Романија и во други земји. Застапена е во повеќе антологии на македонската и југословенската поезија. Нејзин сопруг е писателот Виктор Шеќеровски.

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Акад. Војислав Максимовић, Симбиоза давног и садашњег, Душица Илин, Седам прекора о хладноћи, Београд, 2006, 99&108
  2. Македонски писатели/Macedonian writers, Друштво на писатели на Македонија, 2004, стр.100 -101
  • Душица Илин, Бела линија,Македонски црковни конаци, Скопје, 2006