Дулоксетин

Од Википедија — слободната енциклопедија
Дулоксетин
Duloxetine.svg
Duloxetine-3D-ball-model.png
Систематско (IUPAC)
(+)-(S)-N-Methyl-3-(naphthalen-1-yloxy)-3-(thiophen-2-yl)propan-1-amine
Клинички податоци
Заштитени имињаДулсевиа
AHFS/Drugs.commonograph
MedlinePlusa604030
Licence dataEMA:[[[:Предлошка:Infobox drug/EMA-EPAR]] врска], US FDA:врска
Бременосна
категорија
  • AU: B3
  • US: C (Ризикот не е отфрлен)
Начин на издавање
  • AU: S4 (само на рецепта)
  • CA: само
  • UK: POM (само на рецепт)
  • US: само
Начин на
примена
Oral
Фармакокинетички податоци
Биорасположливост~ 50% (32% to 80%)
Врзување за белковините~ 95%
МетаболизамLiver, two P450 isozymes, CYP2D6 and CYP1A2
Полувреме на елиминација12.1 hours
Екскреција70% in urine, 20% in feces
Назнака
CAS-број116539-59-4 X mark.svgН
ATC кодN06AX21
IUPHAR/BPS202
DrugBankDB00476 Yes check.svgОк
ChemSpider54822 Yes check.svgОк
UNIIO5TNM5N07U Yes check.svgОк
KEGGD07880 Yes check.svgОк
ChEBICHEBI:36795 Yes check.svgОк
ChEMBLCHEMBL1175 Yes check.svgОк
PDB ligand ID29E (PDBe, RCSB PDB)
Хемиски податоци
ФормулаC18H19NOS
Моларна маса297.41456 g/mol
 X mark.svgНYes check.svgОк (што е ова?)  (провери)

Дулоксетин е лек кој се употребува во третманот на големо депресивно растројство, болка при дијабетична периферна невропатија, генерализирано анксиозно растројство.

Спаѓа во класата на хетероциклични антидепресиви познати како инхибитори на повторното преземање на серотонин–норепинефрин. Тој слабо ја инхибира реапсорпцијата на допаминот, без значаен ефект кон хистаминергичните, допаминергичните, холинергичните и адренергичните рецептори.