Прејди на содржината

Дулеби

Од Википедија — слободната енциклопедија
Претпоставената локација на Дулебес (зелена) во денешна Чешка во текот на 10 век, по В.В. Седов (2002).

Дулебите (руски: Дулебы, украински: Дуліби) биле еден од племенските сојузи помеѓу Источните Словени, формиран најверојатно помеѓу 6 век и 10 век. Дулебите се меѓу дванаесетте народи споменати во Првата Хроника. Историчарите сè уште не се сигурни каде живееле Дулебите.