Друштво на словенечките писатели

Од Википедија — слободната енциклопедија

Друштво на словенечките писатели (словенечки: Društvo slovenskih pisateljev) ― непрофитно друштво на словенечки писатели со седиште во Љубљана.

Историја[уреди | уреди извор]

Друштвото било основано на 21 април 1872 година во Љубљана[1] на иницијатива на Даворин Трстењак кој станал и негов прв претседател. Статуата на организацијата била потврдена од Војводството Крањска на 10 мај 1872 година.[1] Основачкиот конгрес бил одржан на 14 септември 1872 година, додека редовните состаноци биле одржувани во хотелот „Европа“ до 1885 година.[1] Со текот на годините функционирало под различни имиња и повторно го усвоила своето првобитно име Друштво на словенечките писатели во 1968 година. Таа обезбедила платформа за писатели, поети, драмски писатели и есеисти кои учествуваат во промовирање на заедничките културни и општествени интереси.[2]

Друштвото исто така направило значителни напори за промовирање на словенечката книжевност во странство. Меѓународните активности вклучувале одржување допири со културни установи и писателски друштва ширум светот и соработка со книжевни весници и списанија.[3] Сопствената публикација Litterae slovenicae (наречена Le Livre Slovène пред 1991 година) објавувала преведувани извадоци, песни и раскази од словенечки писатели, правејќи ја словенечката книжевност достапна за светската публика.

Годишно ја доделува Наградата „Виленица“ на средноевропски автор за неговите/нејзините достигнувања во областа на книжевноста и пишување есеи на фестивалот кој е одржуван во пештерата Виленица во Приморска.[4] Од 1986 година, исто така, секоја година е доделувана Јенковата награда за најдобра збирка поезија на словенечки, објавена во претходните две години.

Претседатели[уреди | уреди извор]

 • Даворин Трстењак 1872 година
 • Рајко Перушек 1895–1915 година[5]
 • Антон Фунтек
 • Алојз Градник
 • Отон Жупанчич
 • Франце Коблар 1938–1945 година[6]
 • Мишко Крањец (2 мандати)
 • Франце Бевк (2 мандати)
 • Иван Потрч (2 мандати)
 • Миле Клопчич
 • Бено Жупанчич
 • Матеј Бор 1959–1961 година
 • Антон Инголич
 • Мира Михелич
 • Јанез Менарт
 • Цирил Космач
 • Тоне Павчек 1979–1983 година
 • Тоне Партљич 1983–1987 година
 • Руди Шелиго 1987–1991 година
 • Дане Зајц 1991–1995 година
 • Евалд Флисар 1995–2001 година (3 мандати)
 • Тоне Першак 2001–2003 година
 • Владо Жабот 2003–2007 година (2 мандати)
 • Славко Прегл 2007–2009 година
 • Милан Џесих 2009–2011 година
 • Вено Тауфер 2011–2014 година
 • Иво Светина 2014– [7]

Поврзано[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

 1. 1,0 1,1 1,2 Stanko Janež (1971). Živan Milisavac (уред.). Jugoslovenski književni leksikon [Југословенски книжевен лексикон] (српскохрватски). Нови Сад (САП Војводина, СР Србија): Матица српска. стр. 103–104.
 2. „History of the Slovene Writers' Association“. Slovene writers' portal (словенечки). DSP Slovene Writers' Association. Архивирано од изворникот на 14 ноември 2011. Посетено на 24 ноември 2023.
 3. Slovenia Culture Profile, a site was created in partnership with the Ministry of Culture of Slovenia and the British Council Slovenia
 4. „Vilenica Festival official site“. Архивирано од изворникот на 2019-08-14. Посетено на 2023-11-24.
 5. „Perušek on the Slovene Biographical Lexicon site“. Архивирано од изворникот на 2012-04-26. Посетено на 2023-11-24.
 6. „Slovene School Museum site“. Архивирано од изворникот на 2022-05-18. Посетено на 2023-11-24.
 7. Delo 10 декември 2014 Novi predsednik društva pisateljev je Ivo Svetina Ivo Svetina is the New President of the Writers' Association