Друзи

Од Википедија — слободната енциклопедија
Знамето на Друзите

Друзи (арапски: دَرْزِيّ) — етнорелигиозна арапска заедница, претежно населена во земјите од Блискиот Исток (Сирија, Либан, Израел, Јордан итн.). Тие исповедаат еднобожна религија што се одвоила од исмаилиската гранка на шиитскиот ислам во XI век.[1][2]

Опис[уреди | уреди извор]

Друзите се Арапи што исповедаат друзизам, религија што некогаш била дел од исмаилиската шиитска секта, но се отцепила од неа во XI век и престанала религиозни допири со Исмаилите веќе во средновековието, потоа претрпувајќи значителни промени. Учението на Друзите се појавило кај Исмаилите од Египет и Јужен Либан во почетокот на XI век под влијание на проповедта на мисионерот Мухамед бин Исмаил Наштакин ад-Дарази и е именувано по него. Самите Друзи често имаат одречен став кон Дарази како личност и не го користат зборот „Друзи“ како самоозначување.[3]

Невозможно е да се преобратиме кон друзиската религија, бидејќи не постои установа за преминување кон друзиската вера. Друз е оној што се придржува до својата традиционална религија и чиј татко и мајка се Друзи. Самите Друзи, кои веруваат во преселувањето на душите, тврдат дека секоја човечка душа добила можност да ја прифати друзиската религија во периодот на таканаречените „отворени порти“ (до XV век од христијанската хронологија, според некои други извори — до XII–XIII век пр. н. е.). Сите души што решиле да ја прифатат друзиската вера се прераѓаат како Друзи, преостанатите души одбиваат да се преобратат во друзиската вера.

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Chatty, Dawn (2010-03-15). Displacement and Dispossession in the Modern Middle East. Cambridge University Press. ISBN 978-0-521-81792-9.
  2. Harrison, Simon (2006). Fracturing Resemblances: Identity and Mimetic Conflict in Melanesia and the West. Berghahn Books. стр. 121–. ISBN 978-1-57181-680-1.
  3. Hendrix, Scott; Okeja, Uchenna, уред. (2018). The World's Greatest Religious Leaders: How Religious Figures Helped Shape World History [2 volumes]. ABC-CLIO. стр. 11. ISBN 978-1-4408-4138-5.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]