Административна поделба на Филипините

Од Википедија — слободната енциклопедија
Филипини
Coat of arms of the Philippines.svg

Оваа статија е дел од темата:
Политика на Филипините


Управување
Политичка Историја · Устав
Извршна
Претседател (список)
Глорија Макапагал-Аројо
20012010

Потпретседател (список)
Ноли де Кастро
20042010

Министерства
(список)

Конгрес
14-ти Конгрес
20072010
Сенат Дом
Претседател
Хуан Понсе Enrile
Претседател
Просперо Ногралес
Правен систем
Врховен суд

Шеф на правдата Рејнато Пуно
Арбитражен · Сандиганбајан
Апелационен суд · Омбудсман

Избори
Изборна комисија
Шеф: Ромео A. Бравнер
Заменик шеф:Хосе Мело
2013 | 2010 | 2007 | 2004 | 2001 | 1998
1995 | 1992 | 1987 | 1986 | Сите
Политички партии
Административна поделба
Главен град
Региони
Покраини
Градови
Општини
Барангаи
Надворешни врски
Влада
Човекови права


Филипините првостепено се поделени на:

  1. Покраини и независни Градови
  2. Општини и составни градови и
  3. Барангаи

Други административни поделби од управен аспект се :

  1. Законодавни окрузи на претставничкиот дом
  2. Судски региони.

Локални владини единици[уреди | уреди извор]

Провинции[уреди | уреди извор]

Сите региони освен Метро Манила се окарактеризирани како покраини. На чело на секоја покраина стои управник. Постои 81 покраина.

Градови и општини[уреди | уреди извор]

Другите единици кои не се провинции се независни градови. Тие не се водат под провинциските влади и не учествуваат во нивните локални избори.

Општините се секогаш под покраинска управа, освен во регионот Метро Манила, и активно учествуваат во локалните избори на локалните влади.

Барангаи[уреди | уреди извор]

Барангаите се градови со посебни управителства кои можат да бидат и поголеми градови и кои имаат сопствена самоуправа. На чело на секој барангај стои „капетан“.

Други поделби[уреди | уреди извор]

Региони[уреди | уреди извор]

Регионите се посебни административни еинки во кои се групирани провинциите. Сите региони освен Автономниот Муслимански Регион Минданао немаат политичка моќ.

Законодавни окрузи[уреди | уреди извор]

Филипините се исто така поделени на законодавни окрузи, кои можат да опфаќаат една покраина или повеќе. Може да биде и еден град, а и повеќе во група.

Правни региони[уреди | уреди извор]

Филипините имаат 13 правни региони, кои служат како полесно воспоставување на правниот систом.

Законодавни окрузи
Правни региони
Flag of the Philippines.svg Филипини
Главен град Манила | Метро Манила
Покраини Абра · Северен Агусан · Јужен Агусан · Аклан · Албај · Антике · Апајао · Аурора · Басилан · Батаан · Батангас · Батанес · Бенгет · Билиран · Бохол · Букиднон · Булакан · Гимарас · И. Давао · Ј. Давао · С. Давао · Динагат · Замбалес · Ј. Замбоанга · С. Замбоанга · Замбоанга Сибугај · Изабела · Илоило · Ј. Илокос · С. Илокос · Ифугао · Кавите · Кагајан · Калинга · Ј. Камаринес · С. Камаринес · Камигин · Капиз · Катандуанес · Себу · Кезон · Кирино · Долина Компостела · Ј. Котабато · Котабато · Ла Унион · Лагуна · С, Ланао · Ј. Ланао · Ј. Лејте · Лејте · Магинданао · Мариндуке · Масбате · З. Мисамис · И. Мисамис · З. Миндоро · И. Миндоро · З. Негрос · И. Негрос · Нова Есиха · Нова Вискаја · Палаван · Пампанга · Пангасинан · Планинска покраина · Ризал · Ромблон · И. Самар · С. Самар · Самар · Сарангани · Сикихор · Сорсогон · Султан Кударат · Сулу · Ј. Суригао · С. Суригао · Тави-Тави · Тарлак · Шариф Кабунсуан
Други видови
на поделба
Островски групи | Региони | Градови | Барангај | Законодавни окрузи
Спорни
територии
Сабах | Скарборски Гребен | Спретли