Дринов Врв

Од Википедија — слободната енциклопедија
Местоположба на островот Смит во Јужните Шетландски Острови.
Топографска карта на островот Смит.

Дринов Врв (бугарски: Дринов връх) — врв кој се издига до 1630 m во Венецот Имеон на островот Смит, Јужните Шетландски Острови. Сместен 3,6 км север-североисточно од врвот Антим, 1,9 км северно од врвот Слатина, 2,91 км источно-југоисточно од точката Јиречек и 1,85 км југозападно од планината Писгах. Со поглед на ледникот Овеч на југоисток, на ледникот Ветрино на север, на ледникот Јабланица на северозапад и на ледникот Чупрене на југозапад. Бугарско рано мапирање во 2009 година. Именуван по бугарскиот научник Марин Дринов (1838–1906), основач на Бугарската академија на науките.

Карти[уреди | уреди извор]

Литература[уреди | уреди извор]

Надворешни врски[уреди | уреди извор]

Југоисточната страна на островот Смит од Осмарскиот Теснец