Прејди на содржината

ДСУ „Лазар Личеноски“ - Скопје

Од Википедија — слободната енциклопедија

„Лазар Личеноски“

Место
Општина: Центар
Место: Скопје
Основни информации
Контактни информации
Портал lazarlicenoskisk.schools.edu.mk

„Лазар Личеноски“ — средно училиште во Скопје, Општина Центар. Во него се образуваат кадри од ликовната и применетата уметност и претставува единствено училиште од ваков вид во Македонија. Го носи името на познатиот македонски сликар Лазар Личеноски.

Основање и развој[уреди | уреди извор]

Училиштето е основано со акт на АСНОМ во 1945 година, тогаш како средно художествено училиште. Со решение на Министерството за просвета на Народна Република Македонија на 14 ноември 1950 година, училиштето е верифицирано како училиште за применета уметност. Од 1980 година училиштето го носело името „2 Август“. Со решение за промена на името од 22 декември 1993 година, училиштето добило свој патрон, и сега го носи името на познатиот македонски сликар Лазар Личеноски.

Учество на натпревари[уреди | уреди извор]

Освоени награди[уреди | уреди извор]

Познати личности кои учеле во ова училиште[уреди | уреди извор]

elena luka

Надворешни врски[уреди | уреди извор]