Државна изборна комисија на Македонија

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на: содржини, барај
Државна изборна комисија
ДИК лого.jpg
Лого на комисијата
Податоци за органот
Надлежност Собрание на РМ
Седиште Скопје, Македонија Македонија
Раководител Александар Чичаковски
Мрежно место
sec.mk

Државната Изборна Комисија или ДИК според Уставот на Република Македонија е надлежна за спроведување на сите избори во Република Македонија. ДИК е составена од претседател, потпретседател и членови. Сите членови на ДИК ги избира Собранието на Република Македонија, по претходен политички консензус.

Избор и состав[уреди | уреди извор]

Државната изборна комисија е составена од седум членови (претседател, потпретседател и пет други членови). Тие функцијата ја вршат професионално, со право на повторен избор. Нивниот мандат е четири години, а се избираат во рок од 60 дена од денот на одржувањето на конститутивната седница на Собранието на Република Македонија. Политичките партии во опозиција предлагаат претседател и двајца членови на ДИК, a партиите на власт предлагаат потпретседател и тројца членови на ДИК. Сите нив ги избира Собранието со двотретинско мнозинство гласови од вкупниот број пратеници. Кандидатите за членови на ДИК треба да бидат државјани на Република Македонија со постојано место на живеење во Република Македонија, да се дипломирани правници со најмалку осум години работно искуство како правници и да не бидат членови на орган на политичка партија.

Досегашни претседатели на ДИК[уреди | уреди извор]

Досегашни претседатели на ДИК биле:[1]

 • Никола Коневски (1990- )[2]
 • Петар Најденов
 • Лилјана Ингилизова-Ристова, 1995-1999
 • Јосиф Лукановски, 1999-2002
 • Мирјана Лазаревска-Трајковска, 2002-2004
 • Стево Пендаровски, 2004-
 • Јован Јосифовски, 2006
 • Александар Новаковски, 2006-2011
 • Борис Кондарко, 2011-2013
 • Никола Рилковски, 2013-2015 [3]
 • Александар Чичаковски 2015-

Наводи[уреди | уреди извор]

Надворешни врски[уреди | уреди извор]