Прејди на содржината

Сојузни држави и територии на Австралија

Од Википедија — слободната енциклопедија

Сојузни држави и територии на Австралија — најкрупните административни единици во земјата. Австралија се состои од шест сојузни држави и разни територии; копнена Австралија има пет сојузни држави и три територии, а шестата е островската држава Тасманија на југ. Покрај ова, постојат шест островски територии како и Австралиска Антарктичката Територија.

Сите сојузни држави и две од трите внатрешни територии имаат свои парламенти и самоуправа. Останатите територии се под непосредна управа на федералната влада, со исклучок на Норфолшкиот Остров, кој ужива делумна самоуправа.

Сојузни држави и територии[уреди | уреди извор]

Сојузни држави и територии на Австралија[1]
Знаме Сој. држава/територија ISO[2] Пошт.
ознака
Тип Главен град (или најголемо нас. место) Население Површина (км²)
Австралија Австралиска Антарктичка Територија надв. тер. (Мосон) 1.000 5.896.500
Божиќен Остров Божиќен Остров CX надв. тер. Флаинг Фиш Коув 1.493 135
Викторија (Австралија) Викторија AU-VIC VIC држава Мелбурн 5.547.527 227.416
Ашмор и Картие надв. тер. (Вест Ајленд) 0 199
Западна Австралија Западна Австралија AU-WA WA држава Перт 2.296.411 2.529.875
Јужна Австралија Јужна Австралија AU-SA SA држава Аделаида 1.644.642 983.482
Квинсленд Квинсленд AU-QLD QLD држава Бризбејн 4.516.361 1.730.648
Кокосови Острови Кокосови Острови CC надв. тер. о-в Вест 628 14
Коралноморски Острови надв. тер. (о-в Вилис) 4 10
Нов Јужен Велс Нов Јужен Велс AU-NSW NSW држава Сиднеј 7.238.819 800.642
Норфолшки Остров Норфолшки Остров NF надв. тер. Кингстон 2.114 35
Северна Територија Северна Територија AU-NT NT надв. тер. Дарвин 229.675 1.349.129
Тасманија Тасманија AU-TAS TAS држава Хобарт 507.626 68.401
Австралиска престолнинска територија Австралиска Престолнинска Територија AU-ACT ACT внат. тер. Канбера 358.894 2.358
Херд и Макдоналд HM надв. тер. (Атлас Коув) 0 372
Џарвис Беј JBT внат. тер. (Џарвис Беј Вилиџ) 611 70

Статистики[уреди | уреди извор]

Сој. држава/територија Копнена површина (км²) Ранг Население (2006) Ранг Густина (ж/км²) Ранг % од насел.
во гл. град
Ранг
Викторија (Австралија) Викторија 227.416 VI 5.297.600 II 22 II 71% IV
 Западна Австралија 2.529.875 I 2.163.200 IV 0,79 VII 73,4% III
 Јужна Австралија 983.482 IV 1.601.800 V 1,56 VI 73,5% II
 Квинсленд 1.730.648 II 4.279.400 III 2,26 V 46% VII
 Нов Јужен Велс 800.642 V 6.967.200 I 8,44 III 63% V
 Северна Територија 1.349.129 III 219.900 VIII 0,15 VIII 54% VI
 Тасманија 68.401 VII 498.200 VI 7,08 IV 41% VIII
 Австралиска престолнинска територија 2.358 VIII 344.200 VII 137,53 I 99,6% I

Поврзано[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Изворите на податоците ќе ги најдете на поединечните статии за сојузните држави и територии.
  2. ISO 3166-2:AU (ISO 3166-2 кодови за сојузните држави и територии на Австралија)

Надворешни врски[уреди | уреди извор]