Прејди на содржината

Дрва на Нов Зеланд

Од Википедија — слободната енциклопедија
Шума во Националниот парк Ракиура на Стјуартовиот Остров

Поради долгата геолошка изолација на самата земја, новозеландската флора е во најголем дел уникатна. Постои голема разнообразност на дрвја приспособени на сите микроклими во земјата. Ендемските шуми варираат од умерени тропски шуми на Западниот Брег, алпските шуми во Јужните Алпи и Фјордленд до крајбрежните шуми во националниот парк Абел Тасман и Катлинзите.

Во раниот период на Британската колонизација, многу од новозеландките дрвја биле познати по имижата на разните несродни европски дрвја, но во последно време постои тренд да се употребуваат нивните маорски имиња[1].

Список на видови:[уреди | уреди извор]

Папрати[уреди | уреди извор]

Иглолисни растенија[уреди | уреди извор]

Скриеносеменици (дрвја со широки лисја)[уреди | уреди извор]

Други[уреди | уреди извор]

Поврзано[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. NZPCN (2006). New Zealand indigenous vascular plant checklist. ISBN 0-473-11306-6. Peter de Lange, John W.D. Sawyer and J.R. Rolfe.