Драјзам

Од Википедија — слободната енциклопедија
Драјзам
река
Фрајбург низводно од мостот Швабентор (август 2005)
Земја Германија
Подрачја Баден-Виртемберг
Регион Шварцвалд
Окрузи Брајсгау-Хохшварцвалд, Емендинген
Општини Фрајбург, Кирхцартен, Марх, Ригел ам Кајзерштул, Штеген
Притоки
 - леви Крумбах, Бруга
 - десни Ешбах, Глотер
Влив на изворите Ротбах и Вагенштајнбах
 - местоположба Кирхцартен, Германија
 - височина 377 м
Утока Елц
 - местоположба Ригел ам Кајзерштул, Германија
 - височина 178 м
Должина 29 км

Драјзам — река во Германија, во близина на Фрајбург. Таа се влева во Елц. Водите од Драјзам течат и низ познатите фрајбуршки бехле (сливници).