Драговиштица

Од Википедија — слободната енциклопедија

Драговиштица е река која тече низ Србија и Бугарија. Реката е долга 115 километри. Произлегува од Божичка Река и Љубатска Река. Реката во Србија има тек од 52 километри на во Бугарија има 63 км. Реката се влева во Струма.

Реката Драговиштица помеѓу селата Долно Ујно и Горановци, Бугарија

Драговиштица припаѓа на Егејскиот слив и не е пловна.

Протокот низ Србија[уреди | уреди извор]

Драговиштица извира во југоисточна Србија, во Босилеград, со комбинирањето на Божичка река и Љубатска река, на надморска височина од 787 метри.

Божичка река[уреди | уреди извор]

Божичка река извира во областа наречена Краиште (помеѓу Власинско Езеро во источниот дел на државата во близина на државната граница со Бугарија, на само неколку километри од изворот Јерма

Наводи[уреди | уреди извор]

  • Jovan Đ. Marković (1990): Enciklopedijski geografski leksikon Jugoslavije; Svjetlost-Sarajevo; ISBN 86-01-02651-6