Прејди на содржината

Дорсетска култура

Од Википедија — слободната енциклопедија
Дорсет резба на бела мечка пронајдена на островот Иглулик
Дорсет резба на морски цицачи
Максимален обем на културата „Доцна Дорсет“ (500–1000 н.е.)

Дорсетска култура — палео-ескимска култура, која траела од 500 п.н.е. до меѓу н.е. 1000 и 1500, што следувало пред Дорсет и му претходело на Инуит во Арктикот на Северна Америка. Именувана е по Кејп Дорсет во Нунавут, Канада, каде се пронајдени првите докази за нејзиното постоење. Културата е дефинирана како четири фази, како резултат на различните технологии во врска со ловот и правењето алатки. Артефактите вклучуваат карактеристични триаголни крајни лопатки, светилки од сапун камен и распрскувачи .

Надворешни врски[уреди | уреди извор]