Прејди на содржината

Дорат

Од Википедија — слободната енциклопедија
Низа од три дората

Дорат е модул во класичната и готската архитектура, кој е растојанието меѓу две потпори на еден свод (готска) или пак единица отворање и нејзиното врамување во рамките на една фасада (класична).