Прејди на содржината

Дон Педро Луис де Борџија

Од Википедија — слободната енциклопедија
Фотографија од Дон Педро Луис де Борџија

Дон Педро Луис де Борџија (на шпански: Pedro Luis de Borja) (1458 или 1460 [1] - 1488 [2] или 1491) бил првиот војвода од Гандија и благородник од Валенсија. Тој бил син на папата Александар VI и полубрат на Чезаре Борџија, Хофре Борџија, Џовани Борџија и Лукреција Борџија.

Тој бил оженет за Марија Енрикез де Луна од благородничката фамилија Кандија. Поради прерана смрт Педро, таа подоцна се оженила за неговиот помлад брат Џовани (познат како Хуан) во септември 1493 година. По неговиот херојски триумф за време на битката на Ронда, кралот Фердинанд II го награди со титулата гран од Шпанија на 18 мај 1485 година. Гандија, доменот на фамилијата Борџија во Шпанија, биле наследени од Педро. Меѓутоа, пред да стане војвода од Гандија, си ја купил војводската титула преку финансискиот договор со локалните благородници Андрес де Кабрера, Маркиз од Моја, и неговата сопруга, Беатриз де Бобадила. Според овој договор, Педро требало да обезбеди непозната сума за маркизот во замена за одредени права на војводството. Кон крајот на 1485 година, кралот Фердинанд II официјално на Педрос му ја доделил титулата војвода од Гандија.

  1. Sabatini, Rafael. The Life of Cesare Borgia. стр. 39. Посетено на February 25, 2011.
  2. Hernán, Enrique García. Sanctus Franciscus Borgia. стр. 226–228. Посетено на February 25, 2011.