Доминикус Цимерман

Од Википедија — слободната енциклопедија
Поклоничката црква во Штајнхаузен (1728-31)
Внатрешност на Поклоничката црква во Вис

Доминикус Цимерман (германски: Dominikus Zimmermann; 30 јуни 1685 - 16 ноември 1766) — германски архитект и штукатор во стилот рококо.

Живот[уреди | уреди извор]

Цимерман е роден во 1685 г. во Гајспоинт, близу Весобрун, Баварија. Станал градежен мајстор и штукатор. Неговиот постар брат Јохан Баптист Цимерман бил архитект и фрескописец. Браќата твореле заеднички, изработувајќи ремек-дела како црквата Штајнхаузен. Доминикус Цимерман потекнувал од семејство на уметници и занаетчии од таканаречената „Весобрунска школа“. Работел најпрвин како штукатор, а потоа станал градежен мајстор и архитект. Живеел во Ландсберг на Лех и служел како негов градоначалник од 1748 до 1753 г. Починал близу Поклоничката црква во Вис кај Штајнгаден во 1766 г.

Поважни дела[уреди | уреди извор]

Надворешни врски[уреди | уреди извор]