Доменско знаење

Од Википедија — слободната енциклопедија

Доменско знаењепознавање на одредена, специјализирана дисциплина или област, за разлика од општо знаење или знаењето независно од еден домен. Терминот често пати се користи во врска со поопшта дисциплина, како, на пример, при опишување на софтверски инженер кој има општо познавање на програмирање, како и знаење за доменот за фармацевтската индустрија. Луѓето кои имаат познавање во оваа област на доменот, честопати се сметаат за специјалисти или експерти во оваа област.

Фаќање на знаење[уреди | уреди извор]

Во софтверското инженерство, доменот е знаење за околината во која работи целниот систем, на пример, софтверските агенти . Познавањето на доменот обично мора да се научи од корисниците на софтвер во доменот (како специјалисти / експерти за домени), наместо од развивачите на софтвер. Може да вклучува работни процеси на корисници, цевководи за податоци, деловни политики, конфигурации и ограничувања и е клучно во развојот на софтверска апликација. Знаењето на доменот на експерт (често неформално и лошо структурирано) се трансформира во компјутерски програми и активни податоци, на пример, во збир на правила во бази на знаење, од инженери за знаење .

Комуникацијата помеѓу крајните корисници и развивачите на софтвер е честопати тешка. Тие мора да најдат заеднички јазик за комуницирање. Развојот на доволно споделен вокабулар за комуникација честопати може да потрае.

Истото знаење може да биде вклучено во различно знаење за доменот. Знаењето што може да биде применливо во голем број домени се нарекува знаење независно од домен, на пример логика и математика. Операциите за познавање на доменот ги извршува мета-знаење .

  • Hjørland, B. & Albrechtsen, H. (1995). Кон нов хоризонт во информатичката наука: Анализа на домен. Весник на Американското друштво за информатички науки, 1995, 46 (6), 400-425.

Поврзано[уреди | уреди извор]

  • Инженерство на домени
  • Домен на дискурс
  • Инженерство на знаење
  • Домен на проблем
  • Стручен предмет
  • Вештачка интелигенција