Прејди на содржината

Домаќин (мрежа)

Од Википедија — слободната енциклопедија

Домаќин (анг. Host) е секој сметач поврзан во сметачка мрежа (најчесто на интернет) кој со користење на стандардни протоколи може да оствари комуникација, информации, услуги и апликации за корисниците или за другите јазли на интернет. Мрежниот домаќин е мрежен јазол, на кој и е додадена мрежна хост адреса.

Сметачите учествувајќи во мрежата, кои користат Internet Protocol Suite можат да се наречат IP домаќини. Сметачите кои учествуваат на интернет се наречени интернет домаќини или интернет јазли. Интернет домаќини и другите IP домаќини имаат една или повеќе IP-адреси доделени на нивните интернет интерфејси. Адресите се конфигурирани рачно од администраторот или автоматски со start-up со помош на Dynamic Host Configuration Protocol (DHCP).

Секој мрежен домаќин е физички мрежен јазол (интернет уред), но не секој јазол е домаќин. На мрежните уреди како модем, hub (разводна кутија) и switch (преклопна кутија) не им се доделуваат хост адреси (освен понекогаш за административни цели). Уредите како што се мрежните печатачи и хардвер насочувачи, имаат IP-адреси, но бидејќи тие не се општо наменски сметачо, тие не се сметаат за домаќини.

Мрежните домаќини кои учествуваат во апликации кои користат клиент-опслужувач модел на сметачи, се класифицираат како опслужувачи или клиент системи. Мрежните домаќини исто така може да функционираат како јазли во peer-to-peer апликации, во која сите јазли делат и консумираат ресурси на еквипотентен начин.

Потекло на поимот

[уреди | уреди извор]

Терминот "домаќин" се користи во голем број на барања за Коментари (RFC) документи кои го дефинираат Интернет и неговиот претходник, ARPANET. Додека ARPANET била развиена, компјутери поврзани во мрежа обично се носечка рамка во компјутерски системи кои би можеле да се пристапи од терминали поврзани преку сериски портови. Од овие "глупави" терминали не се хост софтвер или вршат пресметките за самите себе, тие не се сметале за домаќини (домаќини). Терминали се поврзани со терминал на домаќините преку сериски интерфејс, а можеби и со circuit switched мрежи, но не се поврзани со било која IP заснована мрежа, и од тогаш не се доделени IP-адреси. Денешните IP домаќините, се со недостаток на способност да служат како терминални опслужувачи.

RFC 871 дефинира домаќин, како општа намена на компјутерскиот систем поврзан со комуникациска мрежа за "... цел на постигнување на ресурси и споделување меѓу оперативни системи,..."

Во оперативните системи, терминот терминал домаќин традиционално означува мулти-кориснички сметач или софтвер обезбедување на услуги за компјутерски терминали, или компјутер, која обезбедува услуги на помали или помалку способни уреди, на пример, телнет домаќин ( телнет опслужувачот) или на xhost (X Window клиент).

  1. RFC 871, A Perspective on the ARPANET Reference Model, M.A. Padlipsky (September 1982)
  2. E. Garrison Walters, The essential guide to computing, page 149, Prentice Hall PTR, 2001.
  3. Host(network) [1]