Домашно кино

Од Википедија — слободната енциклопедија
Посветена просторија за домашно кино со акустичен третман, професионално ожичување, опрема и поставување звучници

Домашно кино, исто така наречено домашен театар и театарска сала, се аудио-визуелни системи за домашна забава кои бараат да репродуцираат кино-театарско искуство и расположение со употреба на електронска потрошувачка - ажурирање на видео и аудио опрема што е поставена во соба или двор на приватен дом. Во осумдесеттите години на минатиот век, домашните кина обично се состоеле од филм претходно снимен на лента со LaserDisc или VHS; плеер со LaserDisc или VHS ; и тежок, гломазен ТВ-комплет со катодни зраци со голем екран. Во 2000-тите, технолошките иновации во звучните системи, опремата за видео плеер и ТВ-екраните и видео проекторите ја смениле опремата што се користела во поставките за домашното кино и им овозможила на домашните корисници да доживеат слика со екран со поголема резолуција, подобрен квалитет на звукот и компоненти што нудат корисници повеќе опции (на пр., многу од поскапите играчи на Blu-ray диск во 2016 година исто така можат да "стримуваат" филмови и ТВ-емисии преку Интернет користејќи услуги за претплата, како што се Netflix ). Развојотот на услугите за претплата врз основа на Интернет значи дека корисниците на домашно кино во ерата во 2016 година не мора да патуваат во продавница за изнајмување видеа, како што било вообичаено во 1980-тите и 90-тите години (сепак, некои ентузијасти во филмот купуваат ДВД или Blu-ray дискови од нивните омилени содржина).

Во 2020-тите години, системот за домашно кино обично користи голема проектирана слика од видео проектор или голем HDTV систем со висока резолуција со рамен екран, филм или друга видео содржина на ДВД или Blu-ray диск со висока резолуција, што е играл на ДВД плеер или Blu-ray плеер, со зголемено аудио со мулти-канален засилувач за напојување и каде било од два звучника и стерео засилувач за напојување (за стерео звук ) до засилувач од 5,1 канали и пет или повеќе ормани за звучници за опкружувачки звук (со систем за опкружувачки звук). Без разлика дали ентузијастите во домашно кино имаат стерео поставување или 5.1 канален опкружувачки систем, тие обично користат барем еден кабинет за звучници со ниски честоти на сабвуфери за да ги засилат ефектите со ниска честота од саундтракот и да ги репродуцираат длабоките влечки од музичката саундтрак.

Вовед[уреди | уреди извор]

Надворешни врски[уреди | уреди извор]