Долна Рајна (област)

Од Википедија — слободната енциклопедија
Долна Рајна
Типични врзани врби на долниот крај на Рајна
Областа Долна Рајна во Северна Рајна-Вестфалија во Германија

Долна Рајна (германски: Niederrhein) — област околу притоката Долна Рајна на реката Рајна во Северна Рајна-Вестфалија, Германија. Се наоѓа приближно помеѓу Оберхаузен и Крефелд на исток и холандската граница околу Клеве на запад. Бидејќи регионот може да се дефинира како географски, лингвистички, културно или преку политички, економски и сообраќајни односи низ вековите, како и од поновите политички единици, неговите прецизни граници се спорни и повремено може да се гледа како да се протегаат надвор од границата со Холандија. Сепак, додека холандската половина од географската област Долна Рајна се нарекува Нидерајн на холандски, таа е посебна територија од соседниот регион германски регион, и покрај двете имиња преводите се на други јазици.

Културната врска на германскиот долнорајнски регион е нејзиниот низок франконски јазик, поточно дијалект на Клеверландер (хол. Клеверлендс, гер. Клеверлендиш), кој е тесно поврзан со холандските дијалекти од северонискиот франкски дијалект само преку границата и источнобершки дијалект на југоисток. Во јужниот дел на регионот се зборува бершкиот, кој е најстариот дијалект на Лимбург. Други типичности во областа вклучуваат претежно католичко потекло, како и традицијата на Рајнски карневал .

Областа во основа ги опфаќа областите на Клевс, Везел, Фирсен и Нојс, како и на независните градови Дујсбург, Менхенгладбах и Крефелд. Додека се спорни, Оберхаузен и Диселдорф, кои исто така може да се видат како дел од регионот Долна Рајна.

Пејзажот на регионот Долна Рајна е претежно со рамни зелени тревни површини со широк поглед на хоризонтот. Познати се историските градски центри на Клевс и Ксантен, како и римскиот археолошки музеј на вториот град, замокот Мојланд во Бедбург-Хау или католичкото поклонение во градот Кевелаер.[1]

Поврзано[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

Надворешни врски[уреди | уреди извор]