Долна Лужица

Од Википедија — слободната енциклопедија
Долна Лужица во рамките на Светата Римска Империја (1618г.)

Долна Лужица е област во источниот дел на Германија на границата со Чешка. Најважни градови се Либен (Љубин) и Лукау (Луков). Областа е двојазична, со оглед на тоа дека тука живеат Лужички Срби кои зборуваат свој словенски јазик — долнолужички.

Поврзано[уреди | уреди извор]