Доктор по медицина

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

Доктор по медицина (англиски: Doctor of Medicine, M.D.(Д.М.) или MD(ДМ), од латинските зборови Medicinæ Doctor што значи „Наставник по медицина“) е докторска титула за лекарите. Вообичаено, во повеќето земји лекарската професија е строго регулирана и за да се биде професионален доктор, потребно е да се има универзитетска диплома.

Докторите како тема во уметноста и во популарната култура[уреди | уреди извор]

Докторите како тема во книжевноста[уреди | уреди извор]

 • „Филозофот и еќимот“ - македонска народна приказна.[1]
 • „Необичните доживувања на еден лекар“ - расказ на рускиот писател Михаил Булгаков.[2]
 • „Записи на младиот лекар“ - циклус раскази на рускиот писател Михаил Булгаков.[3]
 • „Перо како доктор“ (српски: Пера као доктор) - песна на српскиот поет Јован Јовановиќ-Змај.[4]

Докторите како тема во филмот[уреди | уреди извор]

Докторите како тема во музиката[уреди | уреди извор]

 • „Докторе, докторе“ (Doctor, Doctor) - песна на англиската рок-група „Ху“ (The Who) од 1968 година.[6]
 • „Доктор Ву“ (Doctor Wu) - песна на американската рок-група „Стили Ден“ (Steely Dan) од 1975 година.[7]
 • „Дама-доктор“ (англиски: Lady Doctor) - песна на британскиот рок-пејач Греам Паркер (Graham Parker) од 1976 година.[8]

Наводи[уреди | уреди извор]

 1. Марко Цепенков, Три вреќи лаги. Скопје: Мисла, 1967, стр. 89-90.
 2. „Mihail Bulgakov 1891 - 1940. Hronologija“, во: Mihail Bulgakov, Pseće srce. Beograd: LOM, 2008, стр. 123.
 3. „Mihail Bulgakov 1891 - 1940. Hronologija“, во: Mihail Bulgakov, Pseće srce. Beograd: LOM, 2008, стр. 123.
 4. Јован Јовановиħ Змај, Краљевина Лаждишажди. Београд: Просвета, 1963, стр. 29.
 5. HRT(пристапено на 5.11.2017)
 6. DISCOGS, The Who ‎– Magic Bus (пристапено на 25.3.2018)
 7. DISCOGS, Steely Dan ‎– Katy Lied (пристапено на 10.3.2018)
 8. DISCOGS Graham Parker And The Rumour ‎– Howlin Wind (пристапено на 24.12.2017)