Дозен еквивалент

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

Количини на надворешни дози што се користат во заштита од зрачење и дозиметрија

Дозен еквивалент е изведена оперативна дозиметриска величина и е производ на апсорбираната доза и факторот на квалитет на зрачење Q:

Единица за дозниот еквивалент во SI системот на мерки е сиверт (1Sv=1 J/kg).