Договор од Цариград (1590)

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на: содржини, барај
Договор од Константинопол

1590
Потпишан 21 мај 1590
Место Константинопол, Османлиска Империја
Потписници  Османлиско Царство
Safavid Flag.svg Персија

Договорот од Константинопол бил потпишан на 21 мај 1590 година преку кој завршила третата Отоманско-персиската војна.

Според кој Персија ги признала османлиските освојувања. Таа се обврзила да ја прекине шиитската пропаганда на територијата на Османлиската империја и истовремено да престане со гонењето на сунитите на сопствена територија. Отоманско-персиската војна привремено ги дислоцирала османските интереси во друга насока.