Договор од Јаши

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на: содржини, барај
Договор од Јаши

1792
Тип мировен договор
Потпишан 9 јануари 1792
Место Јаши
Странки
Јазици руски, отомански
Russo-Turkish war, 1787-1792.svg

Јашкиот мировен договор бил склучен по крајот на Руско-турската војна (1787-1792) меѓу Руската империја и Османлиската империја. Договорот бил склучен во градот Јаши во денешна Романија.

Договорот бил потпишан на 9 јануари 1792 година.

Според него, Крим и Очаков биле присоединети кон Русија, а границата помеѓу двете земји се поместила до реката Днестер. цОсвен тоа, Османлиите се откажале од Грузија.