Прејди на содржината

Договор за границата меѓу Албанија-Италија

Од Википедија — слободната енциклопедија

Договорот за границата меѓу Албанија-Италија е договор од 1992 година меѓу Албанија и Италија во кој двете земји се согласија да означат поморска граница меѓу нив на континенталниот гребен.[1]

Договорот бил потпишан во Тирана на 18 декември 1992 година. Текстот на договорот ја одредува границата во Отрантонскиот теснец составена од 16 праволиниски поморски сегменти дефинирани со 17 индивидуални координатни точки. Границата претставува приближно еднакво растојание помеѓу Италија и Албанија. Најсеверната точка на границата формира поморско тромеѓе со Црна Гора ; најјужната точка формира поморско тромеѓе со Грција. Договорот е оригинален договор за поморски граници затоа што дозволува секој спор во врска со границата да биде упатен од која било од земјите до Меѓународниот суд на правдата, доколку не може да се реши со дипломатски средства во рок од четири месеци. [2]

Целосното име на договорот е Договор меѓу Албанија и Италија за определување на континенталниот гребен на секоја од двете земји.

  • Андерсон, Јуан В. (2003). Меѓународни граници: геополитички атлас. Routledge: Њујорк.ISBN 9781579583750 ; OCLC 54061586
  • Блејк, Џералд Хенри и Душко Топаловиќ. (1996). Поморските граници на Јадранското Море. Дурам, Обединетото Кралство: Единица за истражување на меѓународни граници (IBRU).ISBN 9781897643228ISBN 9781897643228 ; OCLC 246246871
  • Чарни, Џонатан И., Дејвид А. Колсон, Роберт В. Смит. (2005). Меѓународни поморски граници, 5 тома. Hotei Publishing: Лајден. ; OCLC 23254092
  1. Anderson, Ewan W. (2003). International Boundaries: A Geopolitical Atlas, p. 30; Charney, Jonathan I. et al. (2005). International Maritime Boundaries, p. 3302.
  2. Charney, Jonathan I. et al. (2005). International Maritime Boundaries, p. 3302

Надворешни врски

[уреди | уреди извор]