Дно

Од Википедија — слободната енциклопедија

Дно (руски: Дно) е населено место со административен статус на град на запад од европскиот дел на Руската Федерација . Сместен е во источниот дел на Псковската област и административно припаѓа на Дновскиот општински реон, кој воедно е и административен центар.

Зграда на локалната железничка станица

Според проценките на Националната статистичка служба за 2015 година во градот живееле 8.089 жители или околу 70% од вкупната регионална администрација.

Важна е железничката раскрсница каде што се сечат железничките линии Псков - Москва и Санкт Петербург - Витепск.

Географија[уреди | уреди извор]

Градот Дно се наоѓа во источниот дел на Псковската област во подрачјето на Хиловската низина, околу 113 километри источно од градот Псков и 123 километри југозападно од Велики Новгород. Лежи на надморска височина од 70 м.

Историја[уреди | уреди извор]

Споменик на жртвите од Патриотската војна 1941-1944.

Во пишаните извори од почетокот на 15 век, во областа околу современиот град, се наоѓале селата Дно Бољшоје и Донце Мењшоје (Големо и Мало Дно). Податоците за селото Донце се изгубени уште од средината на XVI век, а се верува дека селото било напуштено по голема епидемија на чума што ја уништила областа во 1550 година. Според податоците од 1576 година имало 33 домаќинства во Големо Дно. Во документите од 18 век, селото се споменува под името Доншчина.

Современата населба е основана во 1897 година, а неговото потекло е поврзано со изградбата на пругата што минувала низ подрачјето. Во 1925 година, Дно го добил официјалниот административен статус на градот, а две години подоцна стана седиште на истоимениот општински реон.

Демографија[уреди | уреди извор]

Според податоците од пописот во 2010 година во градот живееле 9 061 жител, додека според проценките на Националната статистичка служба за 2015 година градот имал 8 089 жители.

Движење на бројот на жителите
1939 година 1959 година 1970 година 1979 година 1989 година 2002 година 2010 година 2015 година
--- 11 664 11 693 11 751 12 149 10 049 9 061 8 089

Дновски аеродром[уреди | уреди извор]

Поранешниот воен аеродром Гривочки се наоѓаше на 4 километри јужно од градот. Аеродромот беше во сопственост на Советското воено воздухопловство, а потоа во јуни 1941 година подрачјето било окупирано од фашистичките германски трупи, а аеродромот го користеле единиците на Луфтвафе. При повлекувањето од тоа подрачје во 1944 година, членовите на Вермахт целосно го уништиле аеродромот, кој оттогаш не бил повторно изграден.

Поврзано[уреди | уреди извор]

Користена литература[уреди | уреди извор]

Надворешни врски[уреди | уреди извор]