Дијафореза

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Дијафореза
Класификација и надворешни извори
МКБ-10R61
МКБ-9780.8

Дијафореза претставува прекумерно потење. Лековите кои предизвикуваат зголемено потење се нарекуваат дијафоретици.

Потните жлезди на кожата ослободуваат солена течност, пот, која со испарување предизвикува ладење и помага во нормалната хомеостаза. Иако жените имаат повеќе потни жлезди, тие се поактивни кај мажите.