Дифузија

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на: содржини, барај
Шематски приказ на ефектите од дифузијата низ клеточната мембрана.

Дифузија (латински: duo-два и fussia-спојување) претставува процес на движење на молекули и јони од област со повисока концентрација кон област со пониска концентрација сè додека не се изедначат концентрациите од двете области (средини). Најчесто се среќаваме со дифузија на два раствори, иако има и дифузија меѓу гасови. При дифузијата меѓу раствори, дифундираат и молекулите и јоните на растворената материја и оние на растворувачот.