Прејди на содржината

Диференцијација (социологија)

Од Википедија — слободната енциклопедија

Диференцијација е термин во теорија на системи (се наоѓа во социологија.) Од гледна точка на оваа теорија, главната функција на модерното општество е зголемување на процесот на системска диференцијација како начин на справување со комплексноста на животната средина. Ова е постигнато преку создавањето на подсистеми, во обид да ги копирате во рамките на системот на разликата меѓу него и животната средина. Диференцијацијата како процес е средство за зголемување на комплексноста на системот, бидејќи секој подсистем може да го направат различните врски со други подсистеми. Тоа овозможува повеќе варијации во рамките на системот со цел да се одговори на варијација во животната средина. Зголемена варијација олеснета од страна на диференцијација не само што им овозможува подобри одговори за животната средина, но исто така, овозможува побрза еволуција (или можеби социокултурна еволуција), која е дефинирана социолошки како процес на селекција од варијација, за повеќе диференцијација (а со тоа и варијации) која е достапна, толку подобро за избор. (Ritzer 2007:95-96)