Дифенилметан

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Дифенилметан
Diphenylmethane.svg
Diphenylmethane2.png
Назнаки
101-81-5 Yes check.svgОк
Кратенки BnPh, Ph2CH2
ChEBI CHEBI:38884 Yes check.svgОк
ChEMBL ChEMBL1796022 X mark.svgН
ChemSpider 7299 Yes check.svgОк
Jmol-3D слики Слика
MeSH Diphenylmethane
PubChem 7580
UNII K3E387I0BC X mark.svgН
Својства
Хемиска формула
Моларна маса 0 g mol−1
Изглед colourless oil
Густина 1.006 g/mL
Точка на топење
Точка на вриење
14 mg/L
-115.7·10−6 cm3/mol
Штетност
Опасности по здравјето flammable
Температура на запалување >
 Yes check.svgОк(што е ова?)  (завери)
Освен каде што е поинаку назначено, податоците се однесуваат за материјалите во нивната стандардна состојба (при 25 ° C, 100 kPa)
Наводи

Дифенилметан е органско соединение со формула (C6H5)2CH2. Соединението се состои од метан во кој двата водородни атоми се заменети со фенилни групи. Дифенилметилната група исто така е позната како бензхидрил.

Се добива со Фридел-Крафтсова алкилација на бензил хлорид со бензен во присуство на Луисова киселина како алуминиум трихлорид:[1]

C6H5CH2Cl + C6H6 → (C6H5)2CH2 + HCl

Наводи[уреди | уреди извор]