Дистрибуирани лектори

Од Википедија — слободната енциклопедија

Дистрибуирани лектори (најчесто скратено како ДП или ПГДП ) е веб-заснован проект кој поддржува развој на е-текстови за Проектот Гутенберг, дозволувајќи им на многу луѓе да работат заедно во лекторирање на нацрти на е-текстови за грешки. Од јуни 2020 година, страницата дигитализирала 39 000 наслови.[1][2]

Историја[уреди | уреди извор]

Дистрибуирани лектори е основана од Чарлс Франкс во 2000 година како независна страница за помош на Проектот Гутенберг .[3] Дистрибуираните лектори станаа официјалната страница на Проектот Гутенберг во 2002 година.

На 8 ноември 2002 година, дистрибуираните лектори се раздвоиле,[4][5] и повеќе од 4.000 нови членови се приклучија за еден ден, предизвикувајќи прилив на нови лектори и развивачи на софтвер, што помогна да се зголеми квантитетот и квалитетот на производството на е-текст . Дистрибуираните лектори го објавија својот 5.000-ти текст до Проектот Гутенберг во октомври 2004 година, во март 2007 година, 10 000-тиот е-текст произведен од ДП беше објавен на Проектот Гутенберг, во мај 2009 година, 15 000-тиот е-текст произведен од ДП беше објавен во Проектот Гутенберг, во април 2011 година, 20 000-тиот електронски текст произведен од ДП беше објавен во Проектот Гутенберг, а во јули 2015 година, 30 000-тиот електронски текст произведен од ДП беше објавен на Проектот Гутенберг. Е-текстовите со придонес на ДП опфаќале повеќе од половина од делата во Проектот Гутенберг.

Процес на лекторирање[уреди | уреди извор]

Делата во јавна сопственост, обично книги со истечено авторско право, се скенираат од волонтери или се добиваат од проекти за дигитализација, а сликите се водат преку софтвер за препознавање оптички знаци (OCR). Бидејќи софтверот OCR е далеку од совршен, честопати се појавуваат многу грешки во добиениот текст. За да ги поправат, страниците им се ставаат на располагање на волонтерите преку Интернет; оригиналната слика на страницата и препознаениот текст се појавуваат рамо до рамо. Овој процес го дистрибуира процесот на исправка а грешки што одзема многу време, слично на дистрибуираниот компјутер.

Секоја страница е лекторирана и форматирана неколку пати, а потоа пост-процесор ги комбинира страниците и го подготвува текстот за поставување на Проектот Гутенберг.

Покрај сопствениот софтвер создаден за поддршка на проектот, ДП исто така одржува форум и вики за координаторите координаторите и учесниците на проектот.

Поврзани проекти[уреди | уреди извор]

ДП Европа[уреди | уреди извор]

Во јануари 2004 година, започна дистрибуирани лектори на Европа, домаќин на Проектот Растко, Србија.[6] Оваа страница имаше можност за обработка на текст во кодирање на Уникод UTF-8 . Книги лекторирани во центарот на европската култура, со значителен дел од неанглиски текстови, вклучувајќи хебрејски, арапски, урду и многу други. Од 2013

 , ДП Европа има произведено 787 е-текстови, последниот од нив во ноември 2011 година.

Оригиналната ДП понекогаш е наречена „ДП Интернационал“ од страна на членовите на ДП Европа. Сепак, опслужувачите на ДП се наоѓаат во Соединетите Држави, и затоа Проектот Гутенберг треба да ги расчисти делата како во јавна сопственост според американскиот закон за авторски права, пред тие да бидат лекторирани и на крај објавени во ДП.

ДП Канада[уреди | уреди извор]

Во декември 2007 година, Дистрибуирани лектори на Канада започна да го поддржува производството на е-книги за Проектот Гутенберг Канада и да ги искористи пократките канадски термини за авторско право . Иако е основана од членови на оригиналната страница на Дистрибуирани лектори, тоа е посебен ентитет. Сите нејзини проекти се објавени на Faded Page, нивното мрежно место за архива на книги. Покрај тоа, тој доставува книги до Проектот Гутенберг Канада (кој започна на Денот на Канада 2007 година) и (каде што законите за авторски права се компатибилни) со оригиналниот проект Гутенберг.

Покрај зачувувањето на Канадијана, ДП Канада е значаен затоа што тоа е првиот голем напор да се искористат законите за авторско право на Канада што може да овозможи зачувување на повеќе дела. За разлика од законот за авторско право во некои други земји, Канада има термин за авторско право „живот плус 50“. Ова значи дека дела од автори кои починале пред повеќе од педесет години може да бидат зачувани во Канада, додека во другите делови на светот тие дела не можат да бидат дистрибуирани затоа што сè уште се под авторско право.

Познати автори чии дела можат да бидат зачувани во Канада, но не и во другите делови на светот, вклучуваат Кларк Ештон Смит, Дашиел Хамет, Ернест Хемингвеј, Карл Јунг, АА Милн, Дороти Сајерс, Невил Шуте, Валтер де ла Маре, Шејла Кеј-Смит и Ејми Кармикел .

Поврзано[уреди | уреди извор]

  • Список на проекти за дигитална библиотека
  • Викиизвор

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. „Celebrating 30,000 Titles | Hot off the Press“. Blog.pgdp.net. 2015-07-07. Архивирано од изворникот на 2016-12-20. Посетено на 2016-09-15.
  2. „Celebrating 39,000 Titles“. Blog.pgdp.net. 2020-11-08. Архивирано од изворникот на 2020-06-03. Посетено на 2020-04-27.
  3. Lessig, Lawrence (2009). Remix: Making Art and Commerce Thrive in the Hybrid Economy. Penguin. стр. 109. ISBN 978-0-14-311613-4.
  4. „Gutenberg:Volunteers' Voices“. Project Gutenberg. Архивирано од изворникот на 2008-09-18. Посетено на 2008-07-12.
  5. „Distributed Proofreading's slashdotting“. Boing Boing. Архивирано од изворникот на 2007-11-09. Посетено на 2008-07-12.
  6. Lebert, Marie (November 4, 2010). „Distributed Proofreaders, producteur des livres du Projet Gutenberg, a 10 ans“. Actualitté. Архивирано од изворникот на October 5, 2011. Посетено на 2011-06-30.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]