Диравонг

Од Википедија — слободната енциклопедија
Диравонг
Податотека:=
Видмитолошко суштество,криптид
Подвид"Жив диносаурус",
Криптозоолошки влекач
Подрачје Австралија
Живеалиштедивина на Австралија

Диравонг (англиски: Dirawong) е митолошко суштество од митологијата на абориџинските народи. Оваа суштество наводно живее во дивините на Австралија.

Опис на диравонг[уреди | уреди извор]

Опис на диравонг во митологијата и народните преданија[уреди | уреди извор]

Диравонг се опишува во усмените преданија на Абориџините како "голема долговратна гоана" (вид на гуштер од семејството на варани). Во митологијата на Бундјалунг народите диравонг претставува суштество кое е "создавач на се" и кое го научило нивниот народ на различни вештини (природна медицина, лов и риболов, снаоѓање во дивина). Исто така се наведува дека диравонг ги штити луѓето (т.е. Бундјалунг народите) од Дугина Змија која сака да ги уништи. Во една легенда се споменува дека во голема борба помеѓу диравонг и Дугина Змија создадена е реката Ричмонд, Змиин остров и Пеликанов остров.

Опис на диравонг во модерно време[уреди | уреди извор]

Илустрација.
илустрација на наводен изглед (според мислењето на креационистите)

Во креационизмот[уреди | уреди извор]

Според зборовите на креационистите диравонг е еден од доказите дека луѓе живеле заедно со диносаурусите. Тие го опишуваат како суштество кое наликува на диносауруси од групата Сауроподи.

Поврзано[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

Надворешни врски[уреди | уреди извор]