Дипломатски кор

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

Дипломатски кор или Corps diplomatique претставуваат сите дипломатски претставници во една држава. Na чело на Дипломатскоиот Кор е највисок дипломат во ранг- Доајен.

Во поширока смисла, Дипломатскиот кор ги содржи сите чланови на дипломатскиот персонал на страните дипломатски мисии во една земја (т.е. држава на акредитација), вклучувајки ги и дипломатските претставници на мегународните организации во таа држава.

Дипломатски кор е колективно тело на претставниците со дипломатскиот статус во државата, но таквото тело е без карактеристики на правното лице. Дипломатите меѓусебно се разликуваат по својот ранг и клас, кои се наведени во акредитивините писма (покрај општиот ранг наведен и во дипломатски пасош).

Литература[уреди | уреди извор]