Дина (саундтрак)

Од Википедија — слободната енциклопедија

Дина (англиски: Dune) — албум издаден за „истоимениот“ филм. Музиката за американскиот филм „Дина“ од 2021 година била компонирана, оркестрирана, диригирана и продуцирана од Ханс Цимер. Цимер напишал неколку саундтракови за филмот, вклучително и за неговото сè уште необјавено продолжение и силно користениот хор - конкретно женски гласови - ударни инструменти и жици во инструментацијата на партитурата, како и акустични и дувачки инструменти. Нови, хибридни инструменти биле изработени за да се замислат „со други зборови“ тонските пустински звуци што се слушаат во филмот. Музиката е опишана како најнеортодоксната и експериментална досега на композиторот[1]. Кога било официјално соопштено дека ќе биде снимено продолжение на филмот за 2023 година, во исто време било откриено и дека Цимер започнал да работи на музиката и на овој филм[2][3].

Преглед[уреди | уреди извор]

Од самиот почеток, филмскиот режисер Дени Вилнев се надевал дека повторно ќе се обедини со Цимер за проектот, врз основа на нивната заедничка страст за романот[4]. Иако на почетокот му пристапил долгогодишниот соработник Кристофер Нолан да компонира за неговиот тогаш претстоен филм Тенет, Цимер на крајот избрал да работи на Вилнев, бидејќи книгата му била „омилена“ за време на детството и тинејџерските години. Последен пат соработувал со Вилнев и уредникот Џо Вокер за музиката од филмот Истребувач 2049[5]. Во март 2019 година, Warner Bros. објавил дека Цимер ќе биде композитор за музиката од филмот[6].

И Цимер и Вилнев „се согласија дека музиката ќе треба да има духовност... осветена особина... која ќе ја воздигне душата и ќе има ефект каков што може само светата музика[4]. Цимер пристапил кон композицијата „само од книгата“, бидејќи никогаш не ја видел филмската адаптација од 1984 година на Дејвид Линч[5]. Тој се изградил околу концептот на Дина да биде различна цивилизација и потрошил „месеци и месеци создавајќи нови инструменти“ за да го придружува тоа чувство, „дефинирање, создавање и барање нови звуци“. Композиторот ги зголемил човечките гласови „да звучат морничаво и туѓо“ за партитурата[7], и го засновал на главно женски гласови поради споделеното чувство меѓу него и Вилнев дека „моќта на човечкиот глас“ останува константна во која било цивилизацијата, и дека „женските ликови во филмот ја водат приказната[4].

Три саундтрак албуми за филмот биле објавени преку WaterTower Music: The Dune Sketchbook (Музика од саундтракот), Dune (Оригинален филмски саундтрак) и The Art and Soul of Dune, соодветно на 3 септември, 17 септември и 22 октомври[8].

„Затемнување“[уреди | уреди извор]

Вилнев го избрал „Eclipse“ на британскиот рок бенд Пинк Флојд, од нивниот албум од 1973 година „The Dark Side of the Moon“, како „клучен музички елемент“ во првиот театарски трејлер објавен на 9 септември 2020 година. Цимер потоа ја преуредил песната и снимил насловна верзија изведена од 32-член ансамбл на пејачи од Лос Анџелес[9][10]. Variety го нарекол изборот како „изненадувачки“, имајќи предвид дека „трејлерите обично не ги снима вистинскиот композитор на филмот, а уште помалку специјално прилагодена обвивка на класична рок песна[9].

По почетокот на пандемијата „Ковид-19“, Цимер изјавил во интервју во јуни 2020 година дека „Да се ​​работи од далечина е ужасно, но јас го направив тоа.[11] Сесиите за снимањето за песната биле спроведени во целосна согласност со протоколите во студиото Remote Control Productions на композиторот во Санта Моника. Цимер се придружил од далечина преку FaceTime. Под раководство на Еди Леман Бодикер, пејачите се собрале по четири, во „посебни кабини, поделени со стакло“, во текот на осум сесии одржани претходно во текот на летото. Дванаесет ги извеле стиховите, додека целосната група ги извела хорските делови. Целата песна била снимена, но во триминутниот трејлер биле искористени само тринаесет реда.

Верзијата на Цимер која трае 1 минута и 36 секунди, била објавена како дигитален сингл на 9 октомври[12][13]. Верзијата не е вклучена во ниту еден саундтрак објавен досега и не е вклучена ниту во филмот.

Музика[уреди | уреди извор]

The Dune Sketchbook[уреди | уреди извор]

The Dune Sketchbook (Music from the Soundtrack)
Film score од Ханс Цимер
Издаден3 септември 2021
Жанрсаундтрак
Траење101:45
Издавачка куќаWaterTower Music
Продуцент
Ханс Цимер — Хронологија
The Dune Sketchbook Dune (Original Motion Picture Soundtrack)

The Dune Sketchbook (Original Motion Picture Soundtrack) е првиот саундтрак за филмот, издаден на 3 септември 2021 година[14]. Содржи „проширени, извонредни музички истражувања“ на дела од партитурата на филмот. Петтата песна, „Paul's Dream“, била една од двата дигитални синглови објавени на стриминг платформите на 22 јули пред објавувањето на албумот. Цимер ја објавил преку неговиот Инстаграм профил истиот ден. Првично слушната во театарскиот трејлер на филмот, песната, која содржи „впечатливо пеење на женски глас“, го придружува „интензивниот сон [секвенца]“ во филмот што Пол Атреидес го има „за својата иднина и иднината на Аракис“. Според The ​​Nerdist, песната ги дели „слоевите и интензитетот“ на сцената и „кулминира во тој прекрасен татнеж на пејачот[15].

На 13 октомври било објавено ограничено пресување од 3.000 копии на специјалното тројно-винил издание на саундтракот, со уметнички дела од Грег Рут. Боите - зелена, портокалова и кафеава - се претставителни на трите клучни планети на Дина: Аракис, Каладан и Гиди Прајм[16].

Дополнителна композиција од Клаус Шулце од песната Grains of Sand.[17]

The Dune Sketchbook (Music from the Soundtrack)
Бр. Наслов Траење
1. „Song of the Sisters“   16:25
2. „I See You in My Dreams“   18:25
3. „House Atreides“   13:54
4. „The Shortening of the Way“   11:14
5. „Paul's Dream“   7:03
6. „Moon Over Caladan“   8:34
7. „Shai-hulud“   9:47
8. „Mind Killer“   11:11
9. „Grains of Sand“   5:12
Вк. траење:
101:45

Dune (Original Motion Picture Soundtrack)[уреди | уреди извор]

Dune (Original Motion Picture Soundtrack)
Film score од Ханс Цимер
Издаден17 септември 2021
Жанрсаундтрак
Траење74:12
Издавачка куќаWaterTower Music
Продуцент
Ханс Цимер — Хронологија
The Dune Sketchbook Dune (Original Motion Picture Soundtrack) The Art and Soul of Dune

Dune (Original Motion Picture Soundtrack) е вториот саундтрак албум за филмот[18]. Цимер бил инспириран да ја погледне музиката на филмот „на поинаков начин“, „да ја одведе публиката на [едно] патување подалеку од филмот“ и сметал дека „мора да биде достапна преку извонредна технологија која користи просторно аудио“ со цел „целосно да ги прикаже“ „уникатните звуци“ на саундтракот. Албумот бил неговиот прв што „со сето срце ја прифати“ технологијата за слушање Dolby Atmos Music. Според композиторот, звукот „се обвиткува околу тебе на начин каков што досега не сум доживеал[19]. Осмата песна, „Ripples in the Sand“, била втората од двата дигитални синглови - објавени на стриминг платформите на 22 јули.

По специјалното IMAX прегледување на првите десет минути од Dune, Ванеса Армстронг од Slashfilm напишала дека партитурата ја „донесе дома туѓоста“ на Аракис исто како и „пејзажот и костимирањето“. Рафаел Мотамајор, во својата филмска рецензија за Inverse, коментирал дека „Цимер испорачува уште една возбудлива партитура која меша грандиозни и оперски звуци со изненадувачки рок-стил, давајќи му на Дина уникатна звучна палета за да одговара на нејзините визуелни елементи[20]. ClassicFM ја нарекол партитурата „туѓински саундтрак со стил на Сахара, со возбудливи вокали и наелектризирани жици“[8].

Dune (Original Motion Picture Soundtrack)
Бр. Наслов Траење
1. „Dream of Arrakis“   3:08
2. „Herald of the Change“   5:01
3. „Bene Gesserit“   3:54
4. „Gom Jabbar“   2:00
5. „The One“   2:30
6. „Leaving Caladan“   1:55
7. „Arrakeen“   2:16
8. „Ripples in the Sand“   5:14
9. „Visions of Chani“   4:27
10. „Night on Arrakis“   5:03
11. „Armada“   5:09
12. „Burning Palms“   4:04
13. „Stranded“   0:58
14. „Blood for Blood“   2:29
15. „The Fall“   2:32
16. „Holy War“   4:20
17. „Sanctuary“   1:50
18. „Premonition“   3:30
19. „Ornithopter“   1:54
20. „Sandstorm“   2:35
21. „Stillsuits“   5:31
22. „My Road Leads into the Desert“   3:52
Вк. траење:
74:12

The Art and Soul of Dune[уреди | уреди извор]

The Art and Soul of Dune
Film score од Ханс Цимер
Издаден22 октомври 2021
Жанрсаундтрак
Траење103:29
Издавачка куќаWaterTower Music
Продуцент
Ханс Цимер — Хронологија
Dune (Original Motion Picture Soundtrack) The Art and Soul of Dune

The Art and Soul of Dune е третиот саундтрак албум прикачен на филмот. Содржи „уникатно изработени верзии на главните теми на филмот од Цимер“ за да ја придружува придружната книга зад сцената напишана од извршната продуцентка Тања Лапоинте, насловена како The Art and Soul of Dune од Insight Editions. Цимер бил инспириран да состави втора партитура откако го погледнал материјалот од книгата - тоа било првпат да напиша оригинална музика за книга. Албумот бил достапен бесплатно и за дигитално преземање на 22 октомври 2021 година во врска со објавувањето на филмот[21][22].

The Art and Soul of Dune
Бр. Наслов Траење
1. „Foreword“   4:30
2. „This is Only the Beginning“   14:25
3. „Caladan“   7:20
4. „Giedi Prime“   8:04
5. „Salusa Secundus“   4:11
6. „Arrakis“   13:27
7. „The Attack“   9:30
8. „Deep Desert“   15:13
9. „Fremen“   26:49
Вк. траење:
103:29

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. King, Darryn (October 22, 2021). „How Hans Zimmer Conjured the Otherworldly Sounds of 'Dune'. The New York Times. Архивирано од изворникот на October 22, 2021. Посетено на October 27, 2021.
  2. „Hans Zimmer to Return for Denis Villeneuve's 'Dune: Part Two'. Film Music Reporter. October 26, 2021. Архивирано од изворникот October 26, 2021. Посетено на October 26, 2021.
  3. Desowitz, Bill (October 20, 2021). 'Dune': How Composer Hans Zimmer Invented a Retro-Future Musical Sound for the Arrakis Desert Planet“. Indie Wire. Архивирано од изворникот October 30, 2021. Посетено на October 30, 2021.
  4. 4,0 4,1 4,2 Hannett, Michelle (July 23, 2021). „Listen To First Two Tracks From Hans Zimmer's DUNE Soundtrack "Paul's Dream" And "Ripples in the Sand". We Are Movie Geeks. Архивирано од изворникот July 23, 2021. Посетено на September 18, 2021.
  5. 5,0 5,1 Barfield, Charles (July 16, 2019). „Hans Zimmer Explains Why He Chose 'Dune' Over Christopher Nolan's Latest & Says He Never Saw The David Lynch 1984 Film“. The Playlist. Архивирано од изворникот July 17, 2019. Посетено на August 30, 2019.
  6. „Hans Zimmer to score Denis Villeneuve's Dune. Consequence of Sound. March 18, 2019. Архивирано од изворникот September 18, 2021. Посетено на September 18, 2021.
  7. Armstrong, Vanessa (September 18, 2021). „We Saw 35 Minutes Of 'Dune' Goodness In IMAX And It Looks Incredible“. /Film. Архивирано од изворникот August 28, 2021. Посетено на October 3, 2021.
  8. 8,0 8,1 Moore, Sian (September 15, 2021). „Hans Zimmer's Dune score: what does it sound like, and why are there three soundtracks?“. Classic FM. Архивирано од изворникот September 18, 2021. Посетено на September 18, 2021.
  9. 9,0 9,1 Burlingame, Jon (September 15, 2020). „Dark Side of the 'Dune': How the Movie's Trailer Landed That Pink Floyd Cover“. Variety. Архивирано од изворникот September 16, 2020. Посетено на September 18, 2021.
  10. Krol, Charlotte (September 17, 2020). 'Dune': Hans Zimmer supervised 32-person choir over FaceTime for Pink Floyd 'Eclipse' cover“. NME. Архивирано од изворникот September 20, 2020. Посетено на September 18, 2021.
  11. Burlingame, Jon (June 23, 2020). „Hans Zimmer Talks 'Dune,' James Bond, 'The Lion King' and Scoring His Way Through the Pandemic“. Variety. Архивирано од изворникот June 24, 2020. Посетено на September 18, 2021.
  12. „Dune: Eclipse (Trailer Version) (Single) Soundtrack (2021)“. Soundtrack.Net. Архивирано од изворникот October 21, 2021. Посетено на September 18, 2021.
  13. „Eclipse (From Dune: Original Motion Picture Soundtrack) [Trailer Version] - Single“. Legendary Features Productions. Архивирано од изворникот June 24, 2020. Посетено на September 18, 2021 – преку Apple Music.
  14. „The Dune Sketchbook Soundtrack (2021)“. Soundtrack.Net. Архивирано од изворникот September 3, 2021. Посетено на September 18, 2021.
  15. Anderson, Kyle (July 23, 2021). „Listen To 'Paul's Dream' From Hans Zimmer's Dune Score“. The Nerdist. Архивирано од изворникот September 18, 2021. Посетено на September 18, 2021.
  16. Boccella, Maggie (October 11, 2021). „Mondo Announces Hans Zimmer's 'The Dune Sketchbook' Limited Edition Expanded Vinyl Soundtrack“. Collider. Архивирано од изворникот October 11, 2021. Посетено на October 14, 2021.
  17. Предлошка:Cite AV media notes
  18. „Dune Soundtrack (2021)“. Soundtrack.Net. Архивирано од изворникот September 17, 2021. Посетено на September 18, 2021.
  19. Lattanzio, Ryan (September 18, 2021). Dune Is One of Hans Zimmer's Most Ambitious Scores, and It's Now Streaming: Listen Here“. IndieWire. Архивирано од изворникот September 21, 2021. Посетено на September 19, 2021.
  20. Motamayor, Rafael (September 3, 2021). Dune Is An Epic Sci-fi Masterpiece“. Inverse. Архивирано од изворникот September 11, 2021. Посетено на October 18, 2021.
  21. Lussier, Germain (August 12, 2021). „Dune's Making of Book Is So Massive, Hans Zimmer Wrote It a Score“. io9. Архивирано од изворникот August 12, 2021. Посетено на September 18, 2021.
  22. „The Art and Soul of Dune Soundtrack (2021)“. Soundtrack.Net. Архивирано од изворникот October 22, 2021. Посетено на October 21, 2021.