Динамо

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на: содржини, барај
Фарадеевото динамо

Динамото е првиот електричен генератор способен за доставување на електрична струја за индустријата. Ова е генератор со кој се добива еднонасочна струја. Овој генератор се состои од ротор и статор. Роторот е подвижниот дел кој се движи во внатрешноста на статорот.

Краевите на роторот, завршуваат со два полупрстени кои се вртат заедно со рамката до кои допираат четчињата. Полупрстените заедно со четчињата, претставуваат исправувач на струјата наречен колектор.

Тие служат индуцираната наизменична струја во динамото да ја исправат во еднонасочна.

Поврзано[уреди | уреди извор]