Димитрије Ѓурковиќ

Од Википедија — слободната енциклопедија
Димитрије Ѓурковиќ

Димитрије Ѓурковиќ (Белград, 12 септември 1925 - Белград, 2 септември 2021) бил југословенски и српски театарски режисер и универзитетски професор.

Биографија[уреди | уреди извор]

Дипломирал во Првата машка гимназија во Белград (1944). Како студент станал член на Детскиот театар Родина во 1938 година. Како средношколец режирал театарски претстави и глумел. По завршувањето на Втората светска војна, работел како новинар и филмски критичар во „Политика“, Радио Белград и во списанието „Југославија“ (1945-1952).[1]

Кога е основана Академијата за театарска уметност, тој станал студент од прва генерација на катедрата за режија во класата на проф. Д-р Хуго Клајн дипломирал во 1952 година. На сцената на Националниот парк во Суботица ја поставил дипломската претстава Генијалната девојка на Лопе де Вега.[1]

Првата работа ја добил во 1953 година во Народниот театар во Крагуевац, каде што работел со Миленко Маричиќ и Јосип Лешиќ, со поддршка на менаџерот Љубиша Ружиќ. Режирал четири претстави во две сезони. Подоцна (1955) се преселил во Српскиот народен театар во Нови Сад. Работел две сезони во Белградскиот современ театар (1961-1963).[1]

За време на неговиот ангажман во СНП ги постигнал најзначајните режии во кариерата и се стекнал со статус на директор кому му се доверени најтешките проекти. Во СНП бил директор на Драмски (1963-1967), а две години уметнички директор на Веселиот театар „Бен Акиба“.[2]

Седум негови драми беа прикажани на Југословенските театарски игри во Нови Сад.[1]

Режирал и неколку продукции во белградските театри.[1]

Педагошката работа ја започнал како учител по глумечка игра во Средното театарско училиште во Нови Сад (1955-1957) и наставник по анализа на текст во Драмското студио СНП (1966-1968), а полн замав постигнал на универзитетите во Белград и Нови Сад. Избран е во 1969 година на Белградската академија за театар, филм, радио и телевизија (сега Факултет за драмски уметности ). за доцент, а подоцна и вонреден и редовен професор.[1]

Во учебната 1978/79 г. станал професор и раководител на прва година режија на Академијата за уметности.[1]

Во 2007 г. Монографијата на Димитрија Ѓурковиќ, уредена од Петар Марјановиќ, ја објавил Театарскиот музеј на Војводина.[1]

Награди[уреди | уреди извор]

 • Четири награди Стерија (три за режија - Гласачот, Алелуја, Семејството Софрони А.) Кириќ и еден за сценска адаптација Село Сакуле и во Банат.[1]
 • Две награди за режија на Средбите на Војводинските театри (Иркутска приказна, Семејство на Софронија А. Кириќ)[1]
 • Добил две режисерски награди од Здружението на драмски уметници на Србија (Иркутска приказна; селото Сакуле, во Банат)[1]

Театрографија[уреди | уреди извор]

 • Крал Лир, Белград, Југословенско драмско позориште[3]
 • Снаодлива девојка, 31.05.1952, Суботица, Народен театар[3]
 • Господар, 20 октомври 1953 година, Крагуевац, Књажевско-српски театар.Вистината е мртва, 15 април 1954 година, Крагуевац, Књажевско-српски театар[3]
 • Херитиџ, 30 декември 1954 година, Крагуевац, Театар Књажевско-српски[3]
 • Длабоко сино море, 15.06.1955, Крагуевац, Књажевско-српски театар[3]
 • Песна, 10.02.1956, Нови Сад, Српски народен театар[3]
 • Сопатници, 31.03.1956, Нови Сад, Српски народен театар[3]
 • Ајде да си играме, 05.01.1957, Нови Сад, Српски народен театар[3]
 • Небесен одред, 24.03.1957, Нови Сад, Српски народен театар[3]
 • Оптимистичка трагедија, 09.11.1957, Нови Сад,Српски народен театар[3]
 • Тишина на шумата, 15.03.1958, Нови Сад, Српски народен театар[3]
 • Волшебникот што носи дожд, 03.10.1958, Нови Сад, Српски народен театар[3]
 • Пукнатина во рајот, 21.02.1959, Нови Сад, Српски народен театаре[3]
 • Песна, 19.04.1959, Нови Сад,Српски народен театар[3]
 • Матуранти, 17.10.1959, Нови Сад, Српски народен театар[3]
 • Женидба на претседателот на куќниот савет, 31.12.1959, Нови Сад, Српско народно позориште[3]
 • Калигула, 02.06.1960, Београд, Југословенско драмско позориште[3]
 • Избирачка, 15.10.1960, Нови Сад, Српски народен театар[3]
 • Иркутска приказна, 05.03.1961, Нови Сад, Српски народен театар[3]
 • Хамлет, 22.11.1961, Нови Сад, Српски народен театар[3]
 • Лажго во Виена, 24.11.1961, Нови Сад,Српски народен театар[3]
 • Операција Лисистрата, 21.12.1962, Београд, Современ театар[3]
 • Вечен младожења, 27.04.1963, Нови Сад, Српски народен театар[3]
 • Народен пратеник, 29.10.1963, Нови Сад, Српски народен театар[3]
 • Коштана, 19.05.1964, Нови Сад, Српски народен театар[3]
 • Алелуја, 19.11.1964, Нови Сад, Српски народен театар[3]
 • Син зајак, 07.10.1965, Нови Сад,Српски народен театар[3]
 • Фамилија Софронија А. Кириќ, 08.02.1966, Нови Сад, Српски народен театар[3]
 • Госпоѓа министерка, 26.04.1966, Нови Сад, Српски народен театар[3]
 • Месечина за несреќни, 25.11.1967, Нови Сад, Српски народен театар[3]
 • Викторија, 01.03.1968, Нови Сад, Српски народен театар[3]
 • Лоша жена, 19.10.1968, Нови Сад, Српски народен театар[3]
 • Плуг и ѕвезди, 29.10.1968, Нови Сад, Српски народен театар[3]
 • Оскар, 12.11.1968, Нови Сад, Српско народно позориште[3]
 • Село Сакуле во Банат, 11.03.1969, Нови Сад, Српски народен театар[3]
 • Село Сакуле во Банат, 02.10.1969, Вршац, Народно позориште 'Стерија'[3]
 • Тринаест девојки на Љубе Чекмеџича, 29.10.1969, Сомбор, Народно позориште[3]
 • Слатко православие, 15.10.1970, Блоград, Атеље 212[3]
 • Барања во мотелот, 28.02.1971, Београд, Народно позориште[3]
 • Каплар и цар, 25.05.1971, Нови Сад, Српски народен театар[3]
 • Таа ваша приказна, 07.01.1972, Нови Сад, Српско народно позориште[3]
 • Бели ракети летаат над Амстердам, 14.10.1972, Нови Сад, Српско народно позориште[3]
 • Галеб, 16.01.1973, Нови Сад, Српски народен театар[3]
 • Занает на госпоѓа Ворн, 23.10.1973, Нови Сад,Српски народен театар[3]
 • Сентиментална претстава, 25.03.1974, Нови Сад, Српски народен театар[3]
 • Зли души, 07.10.1975, Нови Сад, Српско народно позориште[3]
 • Смрт на трговскиот патник, 17.02.1977, Нови Сад, Српски народен театар[3]
 • Тврдица, 17.12.1978, Нови Сад, Српски народен театар[3]
 • Бришен пат, 13.05.1980, Београд, Југословенски драмски театар[3]
 • Хеда Габлер, 04.12.1984, Нови Сад, Српски народен театар[3]
 • Љубовно писмо, 03.10.1992, Вршац, Народен театар 'Стерија'[3]

Наводи[уреди | уреди извор]

 1. 1,00 1,01 1,02 1,03 1,04 1,05 1,06 1,07 1,08 1,09 1,10 „ЂУРКОВИЋ Димитрије | Енциклопедија Српског народног позоришта“ (англиски). Посетено на 2021-12-15.
 2. „In memoriam: Dimitrije Đurković (1925 – 2021) | Srpsko narodno pozorište“. www.snp.org.rs (српски). Посетено на 2021-12-15.
 3. 3,00 3,01 3,02 3,03 3,04 3,05 3,06 3,07 3,08 3,09 3,10 3,11 3,12 3,13 3,14 3,15 3,16 3,17 3,18 3,19 3,20 3,21 3,22 3,23 3,24 3,25 3,26 3,27 3,28 3,29 3,30 3,31 3,32 3,33 3,34 3,35 3,36 3,37 3,38 3,39 3,40 3,41 3,42 3,43 3,44 3,45 3,46 3,47 3,48 3,49 3,50 „Музеј позоришне уметности Србије“. teatroslov.mpus.org.rs. Посетено на 2021-12-15.