Димитар Захов

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

Димитар Захов (1939 - 2005) — македонски национален деец и публицист од Бугарија.

Роден е во с. Горно Спанчево, во Пиринскиот дел на Македонија. Уште како студент во Софија, во 1963 година станува еден од најактивните дејци на Сојузот на поборниците за обединета Македонија. Го избегнал апсењето, но бил постојано следен од бугарските безбедносни служби. По падот на комунизмот во Бугарија започнува со публицистичка дејност. Објавувал во Македонско сонце(Скопје) и Народна волја (Благоевград).