Димитар Гоцев

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Димитар Гоцев
Роден 28 декември 1945
Панчарево, денес Република Македонија


Димитар Георгиев Гоцев (бугарски: Димитър Георгиев Гоцев) е научник и историчар од Бугарија, поранешен претседател на ВМРО-Сојуз на Македонските Друштва и на Македонскиот научен институт.

Биографија[уреди | уреди извор]

Димитар Гоцев е роден во селото Панчарево на 28 декември 1945 година. Во 1972 година Димитар Гоцев дипломирал историја на Софискиот универзитет „Св. Климент Охридски“. Подоцна од 1976 до 1986 г. бил асистент во Историскиот факултет на универзитетот. Во периодод 1990 - 1993 година е претседател на Извршниот комитет на ВМРО-Сојуз на Македонските Друштва. Од 1997 до 2008 година бил претседател на Македонскиот научен институт. Автор на повеќе десетици трудови посветени на македонското ослободително движење.

Трудови[уреди | уреди извор]

  • Младешките национално-ослободителни организации на македонските Бугари 1919-1941, Софиjа 1988, 288 с.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]


Претседатели на Македонскиот научен институт

професор Иван Георгов | професор Љубомир Милетиќ | професор Никола Стоjанов | професор Димитар Сиљановски | Георги Кулишев | професор Петар Шапкарев | професор Димитар Гоцев | професор Трендафил Митев